KINA REAGOVALA NA IZVJEŠTAJ PENTAGONA: To su nagađanja, SAD pogrešno tumače strateške namjere Kine!

Kinesko Ministarstvo odbrane uputilo je žalbu Americi zbog izvještaja Pentagona u kojem se navodi da kineska vojska najvjerovatnije vrši obuku radi napada na Washington i njihove saveznike, ističući da je u pitanju ‘čisto nagađanje’.

Procjena Pentagona navedena je u godišnjem izvještaju u kojem se ukazuje na napore Kine da ojača svoj globalni utjecaj. Pentagon procjenjuje i da je vojni budžet Kine za vojsku u protekloj godini iznosio više od 190 milijardi dolara.

U saopćenju kineskog Ministarstva odbrane ističe se da je Pentagon pogrešno protumačio strateške namjere Pekinga, te da pretjeruje sa takozvanom kineskom vojnim prijetnjom.

“Kineska vojska izražava odlučno protivljenje izvještaju i ulaže snažne proteste američkoj strani”, kaže se u saopćenju.

U saopćenju se napominje da je Kina za mirnodopski razvoj i da ima nacionalnu odbrambenu strategiju, te da je uvijek davala svoj doprionos svjetskom miru i zaštiti svjetskog poretka.

“Jačanje modernizacije kineske vojske je radi zaštite suvereniteta, sigurnosti i interesa razvoja, te za globalni mir, stabilnost i napredak. Reforma vojske, razvoj naoružanja i odbrambeni kapaciteti u cyber prostoru su opravdani i razumni. Kritike iznesene u američkom izvještaju su čista nagađanja”, dodaje se u saopćenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj