ERDOGANU JE PRUŽENA RUKA SPASA IZ EVROPE: Njemačka je voljna pomoći, ali ima i određene uslove!

Nakon što je objavljeno da je Katar ponudio da uloži 15 milijardi dolara u turske banke i tržišta i tako joj pomogne da se izvuče iz inflacije i ekonomske krize, ruku spasa Ankari je ponudio i Berlin.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je podsjetila turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da ima potencijalnog saveznika u u Evropi.

Kako Erdogan traži način da zaštiti tursku ekonomiju od sukoba sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom, on i njemačka kancelarka razgovarali su u srijedu kako bi organizovali sastanak ministara finansija dvije zemlje. Još ranije je bilo naznaka otopljavanja odnosa između dvije zemlje nakon lobiranja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kod njemačke kancelarke, ali i kod drugih evropskih lidera na nedavno održanom samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Sofiji.

NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

Njemačka pokazala nadmoć u EU

Dok Berlin ne nudi nikakvu finansijsku pomoć, razgovor dvoje lidera pokazuje koliko je veliki ulog na obje strane, a još jednom je Njemačka pokazala svoju nadmoć kao najveće ekonomije u Evropi.

Njemačka želi da Turska izbjegne finansijsku krizu i ne može dopustiti toj zemlji da se spusti u haos, rekao je za “Blumberg” neimenovani izvor upoznat sa razmišljanjem Merkelove. U preokretu koji pokazuje moguću normalizaciju odnosa Ankare i Berlina poslije serije diplomatskih sukoba, Merkel planira da 28. septembra ugosti Erdogana.

– Nikome u prilog ne ide ekonomska destabilizacija Turske. Ali, sve mora da se uradi kako bi se osigurala nezavisnost centralne banke – izjavila je Merkelova u Berlinu ove sedmice.

Najveći ekonomski partner Turske

Njemačka je do sada bila najveći ekonomski partner Turske, a prošle godine je njihova bilateralna trgovina iznosila oko 37 milijardi eura (42 milijarde dolara).

Oko 6.500 kompanija koje su u potpuno ili djelimično u vlasništvu Njemačke posluje širom Turske. Turska se nalazi na 16. mjestu među njemačkim izvoznim tržištima, ispred Japana i mnogih manjih zemalja Evropske unije. Zato ne čudi što Njemačka traži način da se riješi kriza u Turskoj. Iz Berlina stižu i upozorenja da Ankara ne smije da preuzme kontrolu nad Centralnom bankom i da mora da nađe drugo rješenje.

Iz njemačke poslovne zajednice upozoravaju da se rizik od recesije u Turskoj može smanjiti samo u stabilnom političkom okruženju, jer bez njega nema ni povjerenja stranih ulagača.

Kada se sastanu dva ministra finansija, Olaf Šolc će vjerovatno reći svom turskom kolegi da svaka vrsta podrške iz Berlina zahtjeva “prelazak na vjerodostojnu monetarnu politiku koja je nezavisna, uz visoke kamatne stope”, rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista investicione banke Berenberg.

Komplikovani odnosi sa SAD-om

Erdogan i Tramp su se sukobili navodno zbog zatvaranja američkog sveštenika u Turskoj, koji je optužen za učešće u neuspjelom puču 2016. godine. Međutim nakon puča su se znatno pogoršali i odnosi Berlina i Ankare. Kako je Erdogan konsolidovao svoju moć iz Berlina su mu stizale kritike.zbog navodnih kršenja ljudskih prava,a  Između ostalog, Turska je u zatvor bacila i njemačkog novinara.

Ipak, jasno je da put Erdogana ka boljim odnosima sa Evropom vodi preko Njemačke, zemlje u kojoj i živi veliki dio turske dijaspore.

Međutim, iako je sigurno da Njemačka neće ponuditi Turskoj ono što joj je ponudio Katar, u trenucima kada je lira suočena sa mogućom novom krizom, svaka pomoć je dobrodošla.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj