NAKON ŠTO SU SAD POZVALE LONDON DA NAPUSTI NUKLEARNI SPORAZUM! Zaharova: Vašington, a ne Teheran destabilizuje region!

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je Sjedinjene Američke Države za pokušaj destabilizacije Irana, navodeći da Vašington, a ne Teheran, podriva regionalnu bezbjednost.

-Moskva ocjenjuje “pogrešnim i neprikladnim” izjave američkog ambasadora u Londonu o iranskom nuklearnom sporazumu, izjavila je Marija Zaharova, prenose u srijedu RIA Novosti.

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Robert Vudi Džonson rekao je da bi London trebao da stane uz Vašington a ne Brisel u pogledu Irana,  te pozvao “najbližeg američkog saveznika” da promijeni svoj stav prema iranskom nuklearnom sporazumu.

Prema pisanju Telegrafa, Džonson je potaknuo Britaniju da napusti svoje evropske susjede koji još uvijek podržavaju sporazum o trgovini sa Iranom i da se pridruži Americi  u primjeni snažnih sankcija.

Reagujući na komentare američkog ambasadora, Zaharova je rekla da nije Teheran taj koji destabilizuje region, “već oni koji  se ne pridržavaju međunarodnih sporazuma, posebno u oblasti nuklearne sigurnosti”.

Ona je dodala da Sjedinjene Države nastoje „destabilizovati situaciju unutar Irana kroz nezakonite ekonomske sankcije i politički pritisak“.

Američki predsjednik Donald Tramp je 8.maja objavio povlačenje Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), odnosno sporazum o nuklearnom programu Teherana, zaključen je u julu 2015. između Rusije, Kine, SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Irana, nakon čega je potvrđen od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Nakon američkog povlačenja, Iran i preostale strane pokrenule su razgovore da sačuvaju sporazum.

Evropske unija i tri evropske zemlje potpisnice JCPOA, uključujući Britaniju, odbile su američke pozive da napuste nuklearni sporazum, navodeći da je taj sporazum dobar i da ga treba sačuvati.

Zarif: SAD neće uspjeti u namjeri da sruše vlast u Iranu

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif poručio je danas da Grupa za akciju u Iranu nedavno formirana u američkom Stejt departmentu ima za cilj rušenje vlasti u Iranu, ali da SAD u tome neće imati uspjeha.

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je u četvrtak visokog političkog savjetnika Brajana Huka za specijalnog savjetnika za Iranu u Grupi za akciju u Iranu koja treba da koordinira kampanjom pritiska koju je pokrenuo predsjednik SAD protiv Teherana.

“Prije 65 godina SAD su svrgnule demokratski izabranu vladu Mohmeda Mosadika, uspostavljena je diktatura, a Iranci su bili potčinjeni sljedećih 25 godina. Sada Grupa za akciju sanja o tome da uradi isto kroz pritisak, dezinformacije, demagogiju. Nikad više”, naveo je Zarif na Tviteru.

Rojters podsjeća da su SAD 1963. godine pomogle u organizovanju svrgavanja slobodno izabranog premijera Mohameda Mosadega, uspostavivši vlasti šaha Mohameda Reze Pahlavija. On je potom 1979.godine svrgnut Islamskom revolucijom, prenosi Tanjug.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj