NAKON TROSATNOG SASTANKA MERKEL-PUTIN: SAD spremaju sankcije za ‘Sjeverni tok 2’, prvi potezi u narednim sedmicama

Novi paket američkih sankcija protiv kompanija-učesnica projekta „Sjeverni tok 2“ je u izradi, piše „The Wall Street Journal“. Kako su saopštili listu američki činovnici, nacrt projekta sankcija se nalazi u procesu razmatranja i one bi mogle da budu uvedene kroz nekoliko sedmica.

„Jedan američki činovnik je rekao da na ovim mjerama rade Stejt departmant, Bijela kuća, kao i ministarstva trgovine i energetike. Prema riječima zvaničnog lica, prije uvođenja sankcija ostalo je samo da se riješi da li će se one odnositi samo na kompanije koje će postavljati cijevi u Baltičkom moru ili će biti proširene tako da utiču i na banke i druge firme vezane za finansiranje cjevovoda“, navodi se u članku.

Prema riječima izvora, „Vašington će upozoriti EU prije uvođenja sankcija“.

List podsjeća da na projektu „Sjeverni tok 2“ radi ruska državna kompanija „Gasprom“, kao i evropske kompanije „Royal Dutch Shell”, „Wintershall“, „Uniper“, OMV i „ENGIE“. SAD su, kako se navodi, pokušale da zaustave i izgradnju prvog gasovoda „Sjeverni tok“, ali bezuspješno.

Trosatni sastanak

Najava sankcija dolazi nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel u zamku Mezeberg, pored Berlina, a koji je završen nakon tri sata intenzivnih razgovora.

Sastanak je počeo oko 19.00 po lokalnom vremenu i trajao do 22.00. Prema snimcima koje su prikazale televizije, Putin i Merkelova su jedno vrijeme razgovarali u četiri oka u parku rezidencije, bez prevodilaca. Kasnije je sastanak nastavljen u formi radne večere kojoj su prisustvovali i pomoćnik predsjedika Jurij Ušakov i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

O čemu su Merkel i Putin razgovarali?

„Pregovori su bili dugotrajni. Veoma detaljan razgovor o temama koje su uglavnom bile navedene u izjavama predsjednika i kancelarke (prije početka razgovora)“, rekao je Peskov novinarima nakon sastanka.

On je napomenuo da strane nisu imale namjeru da postignu sporazum. „Ovo je bio vrlo koristan pravovremeni razgovor, razmjena informacija o čitavom nizu aktuelnih pitanja koja se aktivno razvijaju“. Prema riječima Peskova, Putin i Merkelova su razgovarali o bilateralnim odnosima, a takođe su istakli rast trgovinskog obrta između Rusije i Njemačke.

Lideri dviju zemalja su se izjasnili protiv politizacije projekta gasovoda „Sieverni tok 2“, a razgovarali su i o tranzitu gasa preko Ukrajine, istakao je Peskov.

„Cilj nije bio da se postignu bilo kakvi sporazumi (u vezi sa sankcijama SAD-a). Tim prije je teško reći kakvi bi mogli biti aranžmani, ali u cjelini su se složili da je projekat potreban i da mora biti završen“, dodao je on. Pri tome su se Putin i Merkelova složili da je projekat komercijalno koristan i konkurentan i da se mora zaštititi od napada trećih lica, kako bi se na kraju ovaj projekat završio, naveo je Peskov.

Među ostalim pitanjima na dnevnom redu bilo je rješavanje sirijskog sukoba.

„Putin je naglasio postepeno razvijanje procesa povratka izbjeglica i pozvao evropske države da daju svoj doprinos da ovaj proces bude nepovratan“, rekao je Peskov. „Dotaknuta je tema političkog rješenja u Siriji, tema inkluzivnog formata političkog rješavanja situacije uz učešće svih“, dodao je on.

Osim toga, Putin i Merkelova su razgovarali o nepredvidivosti ponašanja niza zemalja po pitanju carina, izražavajući zabrinutost da to može imati negativne posljedice za globalnu trgovinu, istakao je Peskov.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj