NEW YORK TIMES O AUSTRIJSKOM VJENČANJU: Mlada je bila lijepa, ali je Putin ukrao šou

Prisustvo ruskog predsjednika na svadbi austrijske ministarke vanjskih poslova postalo je top tema svjetskih medija, a ‘New York Times’ piše da je na vjenčanju mlada lijepo izgledala, ali da je Vladimir Putin ‘ukrao šou’.

Putin je manje od dva sata boravio u Austriji, gdje je bio na vjenčanju ministarke Karin Kneissl sa kojom je i plesao.

– Gospodin Putin je privukao najviše pažnje iako je bio samo jedan od oko 100 ljudi pozvanih na vjenčanje – navodi list.

“New York Times” primjećuje da Putin pokazuje “majstorstvo pred kamerama”, bilo da pozira bez majice na konju, igra sa Tatarima ili vozi “Harley” sa bajkerima.

-U subotu ta sposobnost je ponovo pokazana, ovoga puta prilikom kratkog pojavljivanja ruskog lidera na vjenčanju austrijske ministarke vanjskih poslova, nakon čega je nastavio put za Njemačku na razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel – navodi list.

Ta kratka posjeta Putina, koja je trajala samo jedan sat i 20 minuta, izazvala je reakcije u Austriji i šire, a nisu sve bile pozitivne, dodaje list.

Opozicioni i ukrajinski političari smatraju da bi prisustvo ruskog predsjednika moglo da naškodi vanjskoj politici Austrije u vrijeme kada je ona predsjedavajuća EU.

“Kako bi predsjedavajuća EU trebalo da ispuni zahtjev da izgradi mostove i djeluje kao pošten posrednik ako su ministarka vanjskih poslova i kancelar očigledno na jednoj strani”, rekao je Andreas Schieder iz austrijske Socijalističke partije.

I prije nego što je Kremlj objavio da će Putin prisustvovati vjenčanju austrijske šefice diplomatije, događaj je već poprimio politički karakter, konstatuje “NY Times”.

Među ostalim gostima bili su i austrijski kancelar Sebastijan Kurz, vice kancelar Heinz-Christian Strache kao i drugi članovi kabineta. Ministarstvo ministarke Kneissel saopćilo je da je vjenčanje privatan događaj i insistira na tome da ono neće utjecati na vanjsku politiku države.

To je prokomentarisao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

On je na Twitteru napisao da “obično ne komentariše”, ali “ako je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova prisiljeno da se opravda i osigura da se kurs vanjske politike neće promijeniti u svjetlu ove ‘privatne’ posjete, onda su stvari preuzele zanimljiv oblik koji donosi tužan osmijeh na moje lice”.

“New York Times” podsjeća da je ove godine Austrija odbila da se pridruži većini zapadnih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata koje je uslijedilo poslije trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Britaniji, pozivajući se na “neutralnost” države.

Mlada je nosila tradicionalnu haljinu, prepoznatljivu za jug Njemačke i Austrije. Putin je ministarki Kneissel predao buket cvijeća žute boje, koju šefica diplomatije posebno voli i iste boje kao buket koji je i nosila na vjenčanju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj