PRONAĐENA TRI POSLJEDNJA TIJELA: Završena potraga za stradalima u Đenovi

Potraga za nestalima u urušavanju vijadukta u Đenovi završila je u noći na nedjelju nakon što su pronađena posljednja tri tijela, pa je konačan službeni broj smrtno stradalih 43. 

Đenova, Sprovod, Žrtve

Iz betonskih ruševina izvučena su tri tijela, objavile su gradske vlasti u Đenovi. Devet osoba još uvijek je u bolnici, a četvero je u kritičnom stanju.

Iako su svi koji su bili na popisu nestalih pronađeni, vatrogasni zapovjednik Stefano Zanut novinarima je kazao: “Nastavljamo s potragom kako bismo bili u potpunosti sigurni da nitko nije ostao pod ruševinama”, prenosi Hina.

Dodao je da radnici osiguravaju mjesto nesreće i istražiteljima pomažu u nastojanju da otkriju uzroke katastrofe.

Autostrade obećao pola milijarde eura pomoći

Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje, a više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara.

Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala mostom.

Tvrtka Autostrade per l’Italia odbacuje svoju krivnju.

U subotu se Italija oprostila od žrtava na državnom pogrebu u Đenovi koji je bojkotirala polovica obitelji, dok su čelnici tvrtke obećali pola milijarde eura za pomoć obiteljima žrtava i obnovu mosta.

Vlasnik tvrtke Giovanni Castellucci rekao da će pričekati da službena istraga pokaže tko je odgovoran za rušenje vijadukta.

Procedura opoziva koncesije

Ni Castellucci ni Fabio Cerchiai, direktor kompanije koja upravlja polovicom od 6.000 kilometara autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s Vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Castellucci je objasnio da se radi o vrlo specifičnom vijaduktu i da su ga svi koji su ga proučavali smatrali sigurnim.

“Nešto se dogodilo, a sud će reći što”, dodao je.

Nije želio nagađati o uzroku nesreće i dodao da je kiša koja je padala u to vrijeme zamutila snimke nadzorne kamere.

Dvojica čelnika, koje su šefovi Vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, istaknula su da zasad namjeravaju ostati na funkcijama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj