U HRVATSKOJ MARIHUANA NAJPOPULARNIJA: Eksperimetišu i djeca od 13 godina, drogu sve više nabavljaju preko interneta

U Hrvatskoj, kao i u Evropi, kanabis je bio najzastupljenija ilegalna droga prošle godine, amfetamini su na drugom mjestu, a među opijatima najčešće se upotrebljava heroin, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo HZJZ.

Najmlađa osoba koja je eksperimentisala sa psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani zavisnik čak 76 godine.

U 2017. godini na liječenju je bilo gotovo pet puta više muškaraca nego žena, a među njima je najveći broj osoba sa završenom srednjom školom.

Eksperimentisanje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina, prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 20 godina, a prvo intravenozno u 21. godini života.

Evropski izvještaj o drogama pokazuje da je ekstazi sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Evrope, a amfetamini u sjevernoj i istočnoj Evropi.

Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni i vrlo toksični sintetizovani kanabinoidi, koji se povezuje sa 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosna trovanja u Evropi prošle godine.

U izvještaju se upozorava i na veliku prijetnju-nabavku droge preko interneta, koju je vrlo teško kontrolisati.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj