BEOGRADSKA ŠTAMPA: Početkom sljedeće godine Dodik će biti skinut sa američke crne liste

Predsjednik RS-a Milorad Dodik trebao bi početkom naredne godine biti skinut sa crne liste SAD, tvrdi beogradski “Blic”.

Pozivajući se na obaviještene izvore, list navodi da su ljudi zaduženi za lobiranje i promociju interesa RS u Vašingtonu uvjereni da bi američko ministarstvo finansija, odnosno odjeljenje OFAC koje djeluje pri tom ministarstvu, najkasnije do proljeća naredne godine, trebalo skinuti Dodikovo ime sa spiska osoba kojima su SAD uvele finansijske sankcije.

To će, ističu sagovornici “Blica”, direktno zavisiti i od značajnih kadrovskih promjena, koje se očekuju do kraja 2018. godine, kako u OFAC-u tako i u cijelom američkom ministarstvu finansija.

– Na mjesto pomoćnika ministra finansija trebao bi doći čovjek koji je povezan s lobističkim krugovima RS u Vašingtonu, tako da je realno očekivati da poslije njegovog imenovanja dođe i do promjene negativnog imidža koji je Dodik zaradio kod stare administracije – tvrde izvori lista.

Iako moguće skidanje Dodika sa crne liste SAD-a beogradski mediji povezuju prije svega sa promjenama u američkoj administraciji, javna je tajna da se i konačno rješenje kosovskog pitanja očekuje upravo početkom sljedeće godine. Da li će Dodikova šutnja zbog sve izvjesnijeg priznavanja kosovske nezavisnosti od strane zvaničnog Beograda biti plaćena skidanjem sa crne liste, ostaje da se vidi.

Milorad Dodik uvršten je na crnu listu SAD u januaru 2017. godine pod obrazloženjem da “ugrožava stabilnost u regionu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj