NAKON ŠTO SU SE IVANIĆ I ČOVIĆ OGRADILI OD IZETBEGOVIĆEVOG SAOPĆENJA! Kabinet Izetbegovića: Dovode li Ivanić i Čović u pitanje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici?

Odbacujemo i smatramo neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana, kaže se u saopćenju Izetbegovićevog kabineta.
Podsjetimo, Čović i Ivanić saopćili su kako se ograđuju od saopćenja za javnost koje je jučer poslao Izetbegović u vezi sa smrću bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.

“Potpuno je nejasno šta to u telegramu saučešća “duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije” i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje? Dovode li u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu “zaštićenu” zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će „vječno progoniti našu historiju“”, upitali su u saopćenju iz Kabineta Izetbegovića.

Navode da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

“Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH”, istaknuto je.

Sve što je napisano u telegramu saučešća, kako navode, su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao istinu, i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se niko ne može ograditi”, naveli su iz kabineta predsjedavajućeg.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj