SUTRA JE KURBAN-BAJRAM! Blagdan čestitali vjerski i politički lideri, a evo kako se tradicionalno obilježavaju bajramski dani u BiH

Bajram, najveći vjerski muslimanski blagdan, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje se u porodičnom okruženju.

Ove godine Kurban-bajram pada u utorak, 21. augusta, 2018. godine, a centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog bit će održana u Sultan-Fatihovoj džamiji u Sarajevu. Sabah-namaz će se klanjati 5:20 sati, a bajram-namaz s početkom u 6:35 predvodit će muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je muslimanski praznik koji nastupa 10. Zu-I-hidždžeta islamske lunarne godine i traje četiri dana. To je praznik koji je u uskoj vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana. Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, zabranjeno je muslimanima postiti.

Po povratku iz džamije s bajram-namaza kolju se kurbani i poslije toga se kurbansko meso dijeli rodbini, komšijama i prijateljima, siromašnim i dr. Kurbane dijele najviše djeca i običaj je da oni kojima se udijeli kurban daruju djecu i daju im bajramluk u novcu. Valja posebno naglasiti da se pod pojmom “komšija”, kojima se, pored ostalih, dijeli i daje kurban, podrazumijevaju i komšije drugih vjeroispovjesti. Od kurbanskog mesa sprema se ručak kojem prisustvuju članovi uže porodice.

U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti.

Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se uče tekbiri, a Bošnjaci na putu od kuće do džamije na bajram-namaz uče, u sebi, i tiho tekbire;

Nekada je za Bajram bila rasprostranjena i praksa da se sašije novo odijelo na koje se mjesecima nestrpljivo čekalo.

Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, sarma, bosanski lonac i slična jela. Slijede pite, pa pečeno meso s povrćem… Bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac, hadžijski ćevap, različite dolme i sarma. Na stolu su nezaobilazne i različite pite. Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje.

Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada su bile popularne “šećerke”. Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Također u nekim krajevima nekad je postojao i tzv. ženski bajram. On bi nastupio nakon što su završena bajramska slavlja tj. prva tri dana Bajrama kao nezvanični četvrti dan. Tad su žene koje su tri dana Bajrama dočekivale goste pronalazile vrijeme za sebe.

Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave svađe.

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama stigle su brojne čestitke vjerskih službenika, ali i nosilaca vlasti sa svih nivoa i političkih stranaka.

Svi smo od jednog oca i jedne majke

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, povodom nastupanja Kurban-bajrama, uputio je bajramsku čestitku u kojoj je poručio kako su iskrena vjera i spremnost na žrtvu ključ svakog uspjeha.

Podsjetio je kako je danas Dan Arefata, a sutra se obilježava Kurban-bajram.

Dodao je kako su se milioni muslimana iz čitavog svijeta okupili u okolini Mekke da posvjedoče vjeru u jednog Boga, ali i zajedničke korijene.

”Svi mi, bez obzira na sve naše razlike, smo sinovi i kćeri Adema i Have. Svi smo mi od jednog oca i od jedne majke. Ibrahim a.s., čije žrtve se prisjećamo u danima Bajrama, simbol je vjere u jednoga Boga i danas kad nam se nerijetko čini da nemamo snage promijeniti svijet oko nas možemo se prisjetiti snage Ibrahimove vjere”, dodao je Kavazović.

Kazao je kako je upravo snaga vjere Ibrahima a.s. mijenjala svijet.

”I danas, kao i tada, treba nam nova nada i vjera da je moguće bratstvo svih ljudi. Tu snagu nama muslimanima svake godine ponovo ulijeva hadž. Mi znamo da uspjeha nema bez žrtve. Ibrahim a.s. nas je naučio da su iskrena vjera i spremnost na žrtvu ključ svakog našeg uspjeha.  Braćo i sestre, ne dozvolimo da nas zlo uplaši, pogotovo ne dozvolimo da nas mnoštvo onih koji srljaju krivim putem zavede. Budimo uz istinu kao što je bio i Božiji prijatelj, Ibrahim, a.s. Bdijmo nad našom djecom i našom porodicom. Izdvojimo vrijeme za njih. Pokažimo im koliko nam znače”, istakao je Kavazović.

Muslimanima je poručio da žive svoju vjeru za dobro svih ljudi i zatražio da se radost Bajrama podijeli s rodbinom, komšijama i prijateljima.

Izetbegović: Pokažimo samilost i poštovanje prema svakom čovjeku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas čestitku, povodom Kurban-bajrama, muslimanima u Bosni i Hercegovini uz želje da ga provedu u zdravlju, radosti i blagostanju, u krugu porodice, prijatelja i susjeda.

– U danima kada prinosimo žrtvu i jačamo međusobne veze, prisjećajući se Ibrahimovog iskušenja, otvorimo svoja srca i posebno pomozimo onima koji su pod prijetnjom nasilja napustili svoja ognjišta. Pokažimo samilost i poštovanje prema svakom čovjeku jer smo pred Stvoriteljem svi jednaki.

S posebnim željama, Kurban-bajram čestitam bolesnim i nemoćnim te bošnjačkoj dijaspori u svijetu. Bajram šerif mubarek olsun – kaže se u čestitci Izetbegovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović čestitao Kurban-bajram

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama.

“Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama svim muslimanima u Bosni i Hercegovini upućujem najiskrenije čestitke. Želim da Bajram provedete u zdravlju, miru, slozi i blagostanju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram Šerif Mubarek Olsun” – navodi se u čestitki koju prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Čestitke povodom Kurban bajrama su uputili i lideri drugih političkih partija te nosioci raznih nivoa vlasti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

Komentiraj