TURSKE VLASTI UHITILE JEDNU OSUMNJIČENU OSOBU: Pucnjava na američko veleposlanstvo u Ankari dolazi u vrijeme velike napetosti

Američko veleposlanstvo u Ankari bilo je rano jutros meta pucnjave u kojoj nitko nije ozlijeđen, a dogodila se u vrijeme pojačanih napetosti između dvoje saveznika u NATO-u zbog suđenja američkom pastoru u Turskoj.

Vlasti su poslije uhitile jednu osobu koju povezuju s napadom, objavila je novinska agencija Anadolija ne navodeći pojedinosti.

Glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osudio je incident kao pokušaj “stvaranja kaosa”, a tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su pojačane mjere sigurnosti oko veleposlanstva i drugih američkih predstavništava u Turskoj kao i zaštita njihovih zaposlenika.

Neidentificirani napadač ispucao je u ponedjeljak rano ujutro šest hitaca iz jurećeg bijelog vozila na ulaz u ambasadu. Tri su metka pogodila željezna ulazna vrata i prozor, objavila je policija.

Krivac pobjegao

Nepoznati napadač ili napadači, nakon toga su pobjegli.

“Možemo potvrditi incident u američkom veleposlanstvu rano ujutro. Nema ozlijeđenih, a istraga traje”, rekao je glasnogovornik ambasade David Gainer.

“Zahvaljujemo turskoj policiji na brzoj reakciji”, dodao je.

Napeti odnosi dviju zemalja

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su sve napetiji posljednjih tjedana, njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice  dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske.

Turska je odbila puštanje na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara.

Turski sud je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem američkog pastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neupjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće “sjedeći” promatrati suđenje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj