KINA PRKOSI SAD-u: Koristit će tankere iz Irana kako bi otamo kupila naftu

Prvi krug američkih sankcija koje su uključivale izbacivanje Irana i bilo koje tvrtke koja posluje s njim iz američkog financijskog sustava stupile su na snagu 7. kolovoza. Zabrana kupovine iranske nafte nastupit će u studenom.

Kina će, pokušavajući zaobići američke sankcije, koristiti tankere iz Irana kako bi kupila naftu iz te zemlje, dajući time Teheranu slamku spasa u vrijeme dok se zbog straha od američke osvete povlače tvrtke poput francuskog giganta Totala.

Sjedinjene Države pokušavaju zaustaviti iranski izvoz nafte kako bi natjerali Teheran da pregovara o novom nuklearnom sporazumu i smanji svoje miješanje u poslove drugih zemalja na Bliskom istoku.

Kina, koja je srezala uvoz američkih energenata zbog trgovačkog rata s Washingtonom, objavila je kako se protivi unilateralnim sankcijama te je stala u obranu svojih gospodarskih veza s Iranom.

Izvori su u ponedjeljak otkrili Reutersu da su kineski kupci iranske nafte gotovo sav uvoz prebacili na brodove kojima je vlasnik iranska državna tankerska tvrtka NITC.

Ta promjena pokazuje kako Kina, najveći potrošač iranske nafte, želi nastaviti kupovati iranski energent usprkos sankcijama koje su Sjedinjene Države vratile nakon što su se u svibnju povukle iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015.

Teheran koristio sličan sustav

“Promjena je došla dosta nedavno. Dogodio se gotovo simultani poziv s obje strane”, rekao je jedan izvor, istaknuti naftni direktor iz Pekinga koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer ne smije otkrivati trgovinske dogovore.

Teheran je koristio sličan sustav između 2012. i 2016. za izbjegavanje zapadnih sankcija kojima je postalo gotovo nemoguće dobiti osiguranje pošiljke u slučaju poslovanja s Iranom.

Iran, treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u, ovisan je o izvozu u Kinu, Japan, Južnu Koreju, Indiju i EU koji puni velik dio njegovog proračuna i drži gospodarstvo na životu.

SAD je zatražio od potrošača iranske nafte da od studenog smanjuju svoj uvoz. Japan, Južna Koreja, Indija i većina europskih zemalja već su to učinili.

Francuski naftni gigant Total, ranije jedan od najvećih europskih kupaca iranske nafte, objavio je kako nema izbora i kako zaustavlja svoj uvoz iz Irana i napušta sve svoje tamošnje projekte kako bi zaštitili svoje operacije u SAD-u.

Iranski ministar nafte Bijan Zanganeh u ponedjeljak je otkrio kako je Total službeno napustio naftni projekt Južni Pars.

Iranski dužnosnici ranije su tvrdili kako bi kineska državna tvrtka CNPC mogla preuzeti Totalov dio, a Zanganeh je istaknuo kako traje proces pronalaska novog partnera.

Macron poziva na očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma

Francuski predsjednik Emmanuel Macron više je puta pozivao na očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma te je branio interese europskih tvrki u Iranu.

No većina europskih kompanija je zaključilo kako će morati otići iz te bliskoistočne države zbog straha od sankcija i gubitka pristupa poslovanju koje zahtijeva američki dolar.

Prvi krug američkih sankcija koje su uključivale izbacivanje Irana i bilo koje tvrtke koja posluje s njim iz američkog financijskog sustava stupile su na snagu 7. kolovoza. Zabrana kupovine iranske nafte nastupit će u studenom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj