MUSLIMANI U BiH S RADOŠĆU DOČEKALI BAJRAM: Podijelite radost Bajrama, neka svi u milosti Božjoj nađu utočište

Muslimani širom svijeta danas su počeli obilježavanje Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, kada vjernici prinose i žrtvu – kurban.

Bajram-namaz je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana centralna svečanost, imamio i bajramsku hutbu održao reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

“Danas je Kurban-bajram. Milioni vjernika iz cijelog svijeta uputili su se u Mekui da se podsjete na zajedničku sudbinu roda Ademova. Svi smo mi, bez obzira na razlike, djeca Allaha. Svi smo mi djeca jednog oca, jedne majke”, kazao je reis, te nastavio:

Dva su puta među nama

“Moj me gospodar uputio na pravi put. Samo će neznalice okrenuti lice od vjere Ibrahimove, a mi smo njega na ovom svijetu odabrali i na onom će biti među dobrima. Braćo i sestre, Ibrahimova vjera milionima ljudi i danas pruža samopouzdanje da možemo promijeniti svijet, čak i kada za to nemamo snage. Braćo i sestre, gledajući na svijet iz naše perspektive, jasno nam je da povjereni amanet vjere i unutrašnju slobodu moramo čuvati. Živimo vrijeme u kojem se laž pokušava nametnuti kao istina, a za zločinca razumijevanje. Zlo neće samo ustuknuti, niti će laž sama od sebe iščeznuti. Ne prebacujemo teret na druge, naprotiv. Dva su puta među nama. Jedan je put svjetla, drugi je put gorčine. Ljudima naše zemlje potreban je Ibrahimov primjer, treba nam vjera u zajedništvu i odgovornost naspram naše zajedničke sudbine, da budemo jedni drugima polog i zalog o kojem emo brinuti. Svjesni smo da toga neće biti ako budemo na krivom putu.”

Prestanimo veličati lažna božanstva i lažne kumire, dodao je on.

“Vjera nas uči da svako ljudsko djelo, ako će biti primljeno kod Boga, mora biti čisto kao suza”, govorio je reis, sposebnim isticanjem grješnosti lažne pobožnosti.

“Umjesto nekoliko snažnih i zdravih političkih projekata, feudalizacija političkog prostora sve će više uzeti maha. Ipak, snaga našeg čovjeka uvijek se pokazala u ljubavi prema našoj zemlji. Apelujem na muslimane i druge da čuvaju ove vrijednosti iz kojih smo i do sada crpili našu snagu. Nije vrijeme da podcijenimo opasnosti koje su pred nama, ali ni da nasjedamo na provokacije. Moramo pokazati odlučnost u borbi za istinu, za prava svih, žena i muškaraca, da žive u svom ljudskom dostojanstvu bez obzira na stvarne ili vještačke razlike među nama”, rekao je reis Kavazović.

Naša je vjerska obaveza ljudima činiti dobro i pozivati ih da to i sami učine, kazao je reis, a pozvao je građane i da izađu na izbore.

“Izbjegavajte svaki vid populizma, fanatizma i olakih obećanja. Zemlju moraju voditi oni koji imaju znanje, osjećaj za ljude i osjećaj za zemlju i domovinu. Snaga je u ljudima koji se moraju pokrenuti da vode ovu zemlju. Siguran sam da će, braćo i sestre, znati prepoznati one koji se zalažu za slobodu, snagu i jedinstvo našeg naroda, od nametljivaca. Živimo našu vjeru na dobrobit svih ljudi, podijelite radost bajrama s drugima, neka u milost Božjoj nađemo utočište”, zaključio je reis, čestitavši bajram.

Posebnu čestitku uputio je muslimanima u regiji, te dijaspori.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno. Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Šta je Hadži bajram

Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu, (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu, propovjed, prije 14 stoljeća), zatim izvršiti obilazak K’abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, te obaviti ostale hadžske obrede.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima. Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu uopće te u svijetu u gotovo svim džamijama bit će klanjan Bajram-namaz. Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije. Nakon bajramskog doručka, poslije klanjanja bajrama-namaza u Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje.

Bajram se obilježava širom BiH

Bajram-namaz jutros je klanjan i u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru Zenice gdje se okupilo više hiljada vjernika.

Džamija u centru Zenice bila je mala da primi sve vjernike na Bajram-namazu koji je jutros klanjan u svim džamijama Medžlisa islamske zajednice Zenica, a vjernici su svoje molitve obavljali i na obližnjem trgu u centru grada.

Imam Sultan Ahmedove džamije Enes ef. Beganović obratio se vjernicima u predbajramskoj hudbi nakon klanjana sabah-namaza, a u svome obraćanju govorio je o Ibrahimu a.s., vrijednostima najbližih prijatelja poslanika u islamu, njihovih osobinama, kurbanu i njegovom značaju te onome šta je najvrednije kod vjernika.

Bajram-namaz je predvodio muftija zenički Ejub ef. Dautović, dok je bajramsku hudbu vjernicima održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica.

U svome obraćanju naglasio je da je današnjim vjernicima i svim ljudima na svijetu potrebna čista vjera i uže koje će okupiti sve ljude oko jednog cilja.

“Neka nam je na umu da je život bez vjere prazan, a vjera bez žrtve lišena svakog smisla. Ako se ne budemo držali Božjih uputa izgubit ćemo se, a ako ne budemo vjerovali jedni drugima izgubit ćemo se. Osnova poruka kurbana je da se ništa ne gubi, a da se sve dobiva, da u životu možemo imati samo ono što darujemo. Kurban znači blizinu, želju vjernika da se približi Bogu preko žrtve, ocu, majci, porodici i komšijama. Moramo se udaljiti od poruka mržnje, klevete i laži, zla, krivog puta, jer pravi put u vjeri je jasan”, kazao je Salkica.

I u džamijama širom Tuzlanskog kantona jutros je klanjan bajram-namaz. Tradicionalna bajramska svečanost za Muftijstvo tuzalansko upriličena je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli gdje se okupio veliki broj vjernika.

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović koji je rekao da su se vjernici u proteklim mubarek danima posljednjeg hidžretskog, svetog mjeseca pripremali za ibadete Hadža i kurbana.

“Ovo su uz namaz, zekjat i post temeljni propisi naše vjere. Obavljajući ih iskazujemo iskrenu predanost stvoritelju svjetova, kao i istinsku spremnost da se uvijek lijepo vladamo i da ljudima samo dobro činimo”, rekao je ef. Fazlović.

Podsjetio je i da se u časnom Kur’anu kaže da ko lice svoje Allahu predano okrene i uz to dobra djela čini, taj se uhvatio za najčvršće uže.

Na području Muftijstva mostarskog, Kurban-bajram se klanjao u 150 džamija i mesdžida, a centralna bajramska svečanost održana je na malonogometnom igralištu u USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru.

Bajram-namaz je predvodio muftija mostarski Salem-ef. Dedović, koji je u svojoj hutbi kazao kako žrtvovanjem kurbana spoznajemo veličinu poslanikovog pravorijeka o tome da je čovjekova imovina u tri stvari, u onom što pojede pa uništi, u onom što obuče i pohaba, te onome što podijeli s drugima pa to učini trajnim.

“Biti zahvalan i graditi osjećaj zahvalnosti jedna je od temeljnih vjerničkih vrlina. Biti zahvalan dragom Bogu, svojim roditeljima, zemlji svojoj, spada u red stvari i vrlina po kojima se raspoznaju vjerni i odani ljudi. Mubarek dani nas vraćaju našem ishodištu, izvoru i početku, dunjalučke koprene se uklone i na život gledamo smisleno, duhovnim vidom. Bajram mijenja naše duhovno stanje poput ljekovite mirisne travke on prožima naše biće bar za kratko”, kazao je muftija Dedović.

Kazao je kako je istinska radost biti od pomoći drugome i ničim ne ugroziti dostojanstvo drugog čovjeka. Sreća se ne može kupiti i platiti, na njoj se gradi smisleni i stvarni ljudski život.

“Niko tuđeg bremena neće nositi i svako je odgovoran za ono što je preuzeo. Naše poslove, obavezu i sudbinu života na ovom prostorima, Mostara i Hercegovine, nosimo mi i ona je na našim plećima. Ona je naša briga i naša sudbina, niko to neće rješavati bolje do nas. Istinski i pravi patriotizam je da svako savjesno i odgovorno radi posao za koji je zadužen”, dodao je Salem ef. Dedović.

 

Ovaj dan je poseban i za vjernike koji su otišli da obave hadž. Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje. Ove godine je iz BiH otišlo 1.680 hadžija.

Redakcija portala Globalcir.com svim vjernicima želi Bajram Šerif Mubarek Olsun i da ove dane provedu u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj