POSTAO SIMBOL PROTESTA: Sin ruskog poslanika i Putinov kritičar vezao se lisicama za djevojku, a onda su zajedno skočili u smrt

Roman Šingrakin (18), sin bivšeg ruskog poslanika Maksima Šingrakina, i njegova 20-godišnja djevojka Aleksandra Solovjova skočili su sa visoke zgrade u gradu Željeznodorožni. Kako prenose ruski mediji, par je skočio u smrt vezan lisicama jedno za drugo.

Život mi se pretvorio u lanac patnji

Roman Šingrakin bio je student ekonomije na univerzitetu “Plekhanov”, dok je njegova djevojka studirala medicinu. Prije nego što je oduzeo sebi život, Šingrakin je na društvenim mrežama objavio fotografiju koja je slutila na tragediju – dvije figure od lego kockica koje se drže za ruke iznad riječi “samoubistvo”. U svojoj posljednjoj objavi na društvenim mrežama napisao je da je se njegov život pretvorio u “lanac patnji” i da “je bolje ovako”.

I njegova djevojka, koja se na društvenim mrežama predstavlja pod muškim imenom, objavila je istu morbidnu fotografiju i oproštajno pismo.

Roman Šingrakin široj javnosti je postao poznat tokom antikorupcijskih protesta u martu 2017. godine, kada su se, prvi put nakon mnogo godina, okupili mladi da javno izraze svoje nezadovoljstvo stanjem u državi.

Proteste je organizovao najveći Putinov kritičar Aleksej Navaljni, a kako nije postojala dozvola vlasti za organizovanje okupljanja, policija ih je prekinula, a desetine ljudi je privedeno. Šangrakin je od policije pobjegao tako što se popeo na ulični lampu, a te fotografije obišle su svijet. Ipak, ubrzo je i on priveden.

Njegov otac podržavao Putina

Zanimljivo je da je njegov otac, bivši poslanik Dume, podržavao Putina.

Razlog njegovog samoubistva nije poznat, ali list “Moskovski Komsomolets” piše da je mladi student ekonomije i ranije pokušao sebi da oduzme život. Takođe, list je objavio nepotvrđene informacije pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je par skočio u smrt jer je morao da se rastane narednih nekoliko mjeseci, mada nije poznato zbog čega.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj