TRAMP JOŠ JEDNOG AMERIČKOG SAVEZNIKA GURA U ZAGRLJAJ PUTINU? Nakon što je Washington suspendovao vojnu pomoć Pakistanu, nova vlada bi mogla zauzeti antiamerički kurs i otvoriti vrata za ruski utjecaj!

Odmah nakon što je početkom godine Trampova administracija odlučila obustaviti ‘vojnu pomoć’ Pakistanu, a pod izgovorom da tamošnja vlada i vojska nisu učinile dovoljno na suzbijanju aktivnosti militanata koji se bore u Afganistanu, a podršku dobijaju iz Pakistana, mogle su se čuti oštre reakcije Islamabada, a čini se da je sve kulminiralo izborom novog premijera i vlade Pakistana koji bi se još više mogli približiti Rusiji.

Američka tv kuća NBC aktuelizirala je ovu temu i zaključila kako je situacija ozbiljna.

Veleposlanik Pakistana u Washingtonu, Ali Jehangir Siddiqui, za NBC News je potvrdio da je prošlog tjedna suspendiran vojni program obuke između dviju zemalja. Kroz taj program su prošli mnogi pakistanski vojni zapovjednici, a za ovu godinu je planiran dolazak ukupno 66 pakistanskih časnika.

Nova podjela karata među neprijateljima

Shehzad Chaudhry, umirovljeni pakistanski vojni maršal i bivši diplomat, rekao je da “došlo do nove podjele karata” između bivših neprijatelja. “S Rusima i Pakistancima, to je velika strateška promjena”, dodao je.

Kamal Alam, stručnjak za Pakistan i Bliski Istok na institutu Royal United Services (pod patronatom Londona), izjavio je kako je pristup Trampove administracije izvor frustracija u Islamabadu. Alam je dodao kako se čini da je Pakistanska moćna vojska “sita američkih ucjena, prijetnji i blokada prodaje oružja”.

Iako su rusko-pakistanski strateški dijalog, obuka i prodaja  oružja započeli ozbiljno prije deceniju, očito antipatična Trampova administracija i pobjeda Imrana Khana na prošlomjesečnim izborima, stvorili su još jednu priliku za Moskvu da značajno povećava svoj utjecaj u zemlji. Khan je u subotu primio dužnost premijera.

Rusija je među prvima poslala vrhunsku medalju u Pakistan nakon izbora kandidata Kana, a radi se o zamjeniku ministra odbrane Alexandru Fominu koji je došao radi razgovora o sigurnosnoj suradnji. Rusija je također pobijedila SAD i u čestitanju Khanu, pri čemu je veleposlanik Rusije stigao do privatnog doma izabranog premijera.

“Ovo je mješavina vremena, nedostatka strpljenja s Washingtonom i kulminacija onoga što je ranije započelo s [ruskim] obukom i prodajom oružja”, rekao je Alam.

Cvjetanje odnosa između Pakistana i Rusije također je djelomično i odgovor na sve veću bliskost Trampove administracije s premijerom Narendrom Modiom u Indiji. Indija je tradicionalno bila glavni ruski južnoazijski partner.

Otvoren prostor za uticaj Kine, Irana i Turske

“S Indijancima i SAD-om koji se približavaju, Rusi su pronašli pukotinu za razbijanje … i počeli su osjećati malo više slobode s državama poput Pakistana”, rekao je Chaudhry, umirovljeni zrakoplovni maršal koji je prije služio kao pakistanski ambasador u Sri Lanki.

Chaudhry smatra kako percipirano američko povlačenje stvara prostor za ostale zemlje, uključujući Kinu, Iran i Tursku, da također dobiju utjecaj u regiji.

Takve promjene mogu imati veliki utjecaj na 17-godišnji rat u Afganistanu. Tramp je postao sve više frustriran sukobom, potičući američke mirovne razgovore s talibanima.

“Afganistan će također biti pod utjecajem tih ovlasti. Nije riječ samo o helikopterima ili tenkovima “, rekao je Chaudhry.” Ovaj novi dogovor nije samo između Pakistana i Rusije, već ovog cijelog bloka zemalja, ima strateške mogućnosti jer se gravitacijsko središte, globalno i ekonomski, pomjera na istok. ”

Međutim, veleposlanik Siddiqui inzistirao je kako je prerano govoriti o raspadu odnosa između SAD-a i Pakistana.

“Njihova je važnost dokazana tijekom desetljeća”, rekao je. “Radimo na popravljanju odnosa.”

 

(Global CIR/NBC)

Objavljeno u:

Komentiraj