TSIPRAS DOPUTOVAO NA ITHAKU: Simbolično obilježio kraj savremene grčke ‘odiseje’ i okončanje devetogodišnje finansijske krize

Premijer Alexis Tsipras u utorak je doputovao na grčki otok Ithacu, u gesti prepunoj simbolike dok njegova zemlja izlazi iz devetogodišnje finansijske krize i okončava programe međunarodne pomoći.

– Ithaca će još jednom biti obilježena kao kraj savremene odiseje koja je bila veoma teška za grčki narod – izjavio je on po dolasku na otok.

U Homerovoj epskoj pjesmi, Odisej se vratio na Ithaku iz Trojanskog rata nakon desetogodišnjeg putovanja po moru.

Tsipras će se obratiti naciji s otoka nakon što je Grčka završila svoj treći sporazum o programu pomoći s međunarodnim kreditorima u zamjenu za bolne reforme i mjere štednje koje su nadzirali njeni međunarodni inspektori od 2010.

– Ne kažemo da su svi problemi riješeni jer smo napustili mjere štednje, mi nećemo slaviti. Ovo je, međutim, značajan dan i uspjeh je proći kroz tako strogi nadzor – izjavio je zamjenik grčkog ministra ekonomije Alexis Haritsis za državnu televiziju ERT.

Bivši premijer George Papandreou, koji je podnio molbu za prvim programom pomoći od grčkih partnera iz eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda u aprilu 2010., također je povukao analogiju s Odisejom.

– Na teškom smo putu, drugoj odiseji za Grčku i grčki narod. Mi, međutim, poznajemo put za Ithacu i mi smo ga iscrtali tokom naših iskušenja – izjavio je Papandreou.

Mjere štednje i politička previranja izazvana njima, za četvrtinu su smanjile obim grčke ekonomije, gurnule su trećinu ukupnog stanovništva zemlje u siromaštvo i prinudile su na iseljavanje još hiljade Grka.

Druga dva programa uslijedila su u 2012. i 2015. Grčka je ukupno pozajmila 288 milijardi eura, u najvećem kreditu u istoriji, opterećujući se dugom ravnim 180 posto njenog godišnjog BDP-a.

U godinama koje dolaze Grčka će morati da održi primarne budžetske suficite – isključujući otplate duga – i uvest će nove rezove penzija u 2019.

Jedne novine također su aludirale na dugo putovanje Odiseja.

– Čak i nakon Ithace, još ćemo morati veslati – pišu dnevne novine Ethnos na svojoj naslovnici, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj