PROŠIRENE SANKCIJE SAD-a RUSIJI! Putin: Američke sankcije su kontraproduktivne i besmislene

Na snagu stupaju nove američke sankcije Rusiji nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa potvrdila restrikcije za četiri kompanije i dva ruska državljanina.

Rezultat slika za usa vs russia bad relations

Ministarstvo financija SAD-a potvrdilo je da su uveli sankcije protiv dvije ruske kompanije i dva državljanina Rusije zbog pokušaja da zaobiđu sankcije uvedene u lipnju kao odgovor na hakerske napade, napade na američku energetsku mrežu i telekomunikacijsku infrastrukturu, navodi AP.

Još dvije ruske kompanije su pod sankcijama zbog sumnje da su prebacivale naftne proizvode na brodove iz Sjeverne Koreje, kršeći time rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sankcijama je zamrznuta imovina tih kompanija i pojedinaca u SAD-u, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju s njima.

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov smatra da su sankcije zasnovane na “zlonamjernim insinuacijama” i da odražavaju “tvrdoglav, uskogrud i agresivan pristup SAD-a”.

Putin: Američke sankcije su kontraproduktivne i besmislene

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas ocijenio američke sankcije Rusiji, pojačane u posljednjih par nedjelja, kao “kontraproduktivne” i “besmislene”.

“Što se tiče sankcija, takvi koraci su veoma kontraproduktivni i besmisleni. Nadam se da će naše američke kolege shvatiti da takva politika nema budućnost i da ćemo početi normalno da sarađujemo”, rekao je Putin na konferenciji sa finskim kolegom Sauli Niinistöm.

Prema Putinu, “problem nije samo u stavu predsjednika SAD-a, već i u stavu onih koji sebe nazivaju establišmentom, koji vode zemlju u najširem smislu”.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj