ŠEF NJEMAČKE DIPLOMATIJE: EU će napraviti platni sistem koji neće zavisiti od SAD-a

Šef njemačke diplomacije Heiko Maas smatra da bi Europa trebala napraviti platni sustav neovisno od SAD-a ukoliko želi sačuvati nuklearni sporazum s Iranom, koji je američki predsjednik Donald Trump odbacio.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno jačanje europske autonomije i to stvaranjem platnih kanala neovisnih od SAD-a.

Maas je u autorskom tekstu za poslovni magazin Handelsblatt naveo da je svaki dan koji sporazum s Iranom “preživi” bolji nego moguća “eksplozivna kriza” koja bi zaprijetila Bliskom Istoku.

I nedavno je Maas potvrdio da će europske zemlje ostati ujedinjene u odluci da se nastave pridržavati sporazuma iz 2015. godine s Iranom usprkos odluci Washingtona da iz njega istupi.

Europa ujedinjena u stavu

Njemački i europski stav objasnio je, kako je tada potvrdio, u otvorenoj, ali konstruktivnoj raspravi sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a Johnom Boltonom. Ustvrdio je i kako je važno izbjeći bilo kakvu obnovu aktivnosti na nuklearnom programu Irana.

“Europa je vrlo, vrlo ujedinjena u stavu oko nuklearnog sporazuma s Iranom i to se neće promijeniti”, rekao je Maas.

Američki predsjednik Donald Trump je prije tri mjeseca objavio povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao “katastrofalnim”, najavivši obnovu sankcija protiv Teherana.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke SAD-a o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim državama koje još žele ostati privržene sporazumu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj