AMBASADA SAD-a OŠTRO ODGOVORILA DODIKU: Koristi se izmišljotinama u svrhu izborne kampanje

Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini, stoji u današnjem saopštenju Misije američke ambasade u BiH.

 

Entitetski predsjednik je jučer na konferenciji za medije u Banjaluci komentarisao sporazum Vijeća ministara BiH sa USAID-om o raspodjeli osam miliona dolara za projekte.

Dodik je tada kazao da je to bilo mimo dosadašnjih procedura i znanja Republike Srpske, te je ocijenio da je “vrijeme da se pobunimo na tu temu”. On je rekao da USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a radi se o “miješanju u unutrašnje stvari države”.

“Ranije se to nije moglo dešavati. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH. Miješa se u unutrašnji život Bih, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj Ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost”, poručio je Dodik.

Misija Ambasade SAD-a u BiH danas je odbacila Dodikove optužbe ocijenivši ih kao “izbornu kampanju”.

“Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima: www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, USAID je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisnja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekrteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.

Tekući programi Vlade SAD usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski”,zaključuje se u saopštenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj