‘BRZI ODGOVOR 2018’: Britanski vojnici doputovali u Sarajevo zbog vježbe!

Vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji će učestvovati u EUFOR-ovoj vježbi “Brzi odgovor 2018.” stigao je u Sarajevo.

Vježbom “Brzi odgovor 2018” uvježbavat će se sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provedbu zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz EUFOR-a.

U toj međunarodnoj vježbi sudjeluju višenacionalne snage EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktička pričuvna grupa iz sastava NATO snaga na Kosovu, koja dolazi s Kosova da bi podržala tu vježbu. Vježba će se održati na teritoriji Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta u jednakoj mjeri.

Te Rezervne snage će također iskoristiti priliku kako bi nakon vježbe sudjelovale u aktivnostima kombinirane obuke s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojnici koji danas stižu su iz Satnije C (Čarli) 3. bojne Padobranskog pukovnije, poznatiji po imenu  “The Paras” /padobranci/.

Ovih dana njihova oprema stiže na Međunarodni aerodrom Sarajevo avionom “Antonov 124”, jednim od najvećih transportnih aviona na svijetu. On doprema veći broj vozila Land Rover, nekoliko velikih kamiona i ostalu opremu koja će ovim vojnicima biti potrebna tokom vježbe.

– EUFOR je veoma zahvalan svojim prijateljima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na ovoj saradnji s obzirom na to da primaju ovaj avion u ovom periodu u kojem imaju mnogo posla. Njihov profesionalizam i posvećenost značajan su doprinos uspjehu ove vježbe – saopćeno je iz EUFOR-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj