DOK SE SVIJET ZABAVLJA VJEŠTAČKIM KRIZAMA: UN upozorava da bi u Pojasu Gaze mogao izbiti novi rat

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je upozorilo međunarodnu javnost da bi u Pojasu Gaze mogao izbiti novi rat.

Zamjenica generalnog sekretara UN-a Rosemary DiCarlo je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kazala da postoji prijetnja od izbijanja novog sukoba u Gazi.

“Osim toga, humanitarna situacija je zbog izraelskih ograničenja u toj regiji sve lošija”, rekla je DiCarlo, prenosi Anadolija.

Naglasila je kako, ipak, ne smije postojati nijedan politički niti sigurnosni izgovor u pogledu dostave humanitarne pomoći na to područje.

Zatvoren granični prelaz Beit Hanun

“Međunarodna zajednica i dalje pokušava pronaći rješenje za krizu u Gazi. Mi, također, nastavljamo naše napore u pogledu dvodržavnog rješenja”, kazala je DiCarlo.

Izrael je 19. augusta, kao odgovor na kretanje Palestinaca čamcima prema morskoj granici, zatvorio granični prelaz Erez, na sjeveru Gaze.

Muhammed el-Mukadime, iz Odjela za odnose s javnošću Uprave za javne poslove Palestine, saopćio je kako je Izrael zatvorio granični prelaz Beit Hanun (Erez) osim za bolesne i one koji se vraćaju u Pojas Gaze.

Dodao je kako su izraelski zvaničnici saopćili da je prelaz zatvoren kao odgovor na to što su se brojni Palestinci, u namjeri da probiju izraelsku blokadu Gaze, čamcima uputili prema morskoj granici.

Proboj sa 40 čamaca

Palestinci, raspoređeni u 40 čamaca, u subotu su se otisnuli u vode Sredozemnog mora kako bi probili izraelsku blokadu Gaze.

Organizator je Nacionalni pokret za probijanje blokade Gaze, koji je od 29. maja četiri puta pokušao probiti blokadu.

Šest od sedam graničnih prelaza na Pojasu Gaze, u kojem živi oko dva miliona Palestinaca, nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan Egipta.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj