EU PREDANA ODRŽANJU NUKLEARNOG SPORAZUMA! Evropska komisija namijenila 18 miliona eura za podršku iranskoj ekonomiji

Evropska komisija namijenila je 18 miliona eura za projekte podrške iranske ekonomije i društvenog razvoja, u sklopu napora za očuvanjem iranskog nuklearnog sporazuma, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Teheranu.

Srodna slika

Svrha sporazuma s Iranom bila je ograničiti iranski razvoj nuklearnog oružja. Evropska unija pokušava održati sporazum ukidanjem sankcija i ekonomskim poticajima, nakon što se SAD povukao iz sporazuma.

Dio šireg paketa mjera

EU je “predana održanju” nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini. “Novi paket će proširiti ekonomske i sektorske odnose u područjima koja su od direktne koristi za naše građane“, kazala je Mogherini.

Projekti dogovoreni u četvrtak dio su šireg paketa mjera  iz 2015. godine, čija je vrijednost 50 miliona eura, a namijenjeni su adresiranju društvenih i ekonomskih izazova u Iranu. Finansiranje uključuje osam miliona eura za pomoć privatnom sektoru, posebno za pomoć malim i srednjim preduzećima s velikim potencijalom, navodi se u izvještaju EK-a.

Još osam miliona eura namijenjeno je borbi s ekološkim izazovima, a dva miliona eura borbi protiv droge. Ranije ovog mjeseca SAD je ponovo uveo sankcije, koje su usmjerene na iranski finansijski sistem, uključujući iranske kupovinu američkih dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Nove sankcije na snazi u novembru

Nove sankcije stupit će na snagu u novembru, a uključuju mjere za sprečavanje iranske prodaje nafte.

Predsjednik SAD-a Donald Trump smatra da nuklearni sporazum, koji su ispregovarali Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i SAD, nije uspio blokirati iranski put prema razvoju nuklearnog naoružnja.

Međutim, ostale zemlje smatraju da sporazum služi svojoj svrsi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj