EVROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA: Sarajevska promocija evropske DISSIDENeT mreže

Prošle godine je u Sarajevu po prvi put obilježen 23. avgust – Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, i to promocijom projekta Evropske Unije, u kome sudjeluju istraživači iz 21 države. Bosanski tim, koji u ovom evropskom konzorciju predvodi dr. Selma Rizvić, ove godine Evropski dan sjećanja obilježava promocijom međunarodne DISIDENeT mreže, čiji je cilj istraživanje istočnoevropskih kultura neslaganja u totalitarnim režimima.

Svoju bosansku promociju DISIDENeT mreža će imati u okviru projekta „Kultura sjećanja“ na Televiziji Sarajevo, 31. avgusta, kada će biti predstavljena mapa mreže, te dva rada, jedan u povodu 30. godišnjice zabrane pozorišne predstave „Brutov nož“ od strane Saveza komunista, a drugi o bosanskom piscu Branku Ćopiću i njegovom disidentskom angažmanu.

Cilj projekta je otvaranje mreže sa sakupljanje i klasifikaciju primarne građe, iz historijskog i umjetničkog registra, kao i uspostava programa istraživačkih nastojanja da se pojedine oblasti i teme realiziraju kao zasebni projekti.

DISIDENeT mreža je organizacijski podijena na tri nivoa: Historijski registar za sakupljanje primarne historijske građe, Disident Art o umjetničkim otporima i svjedočanstvima, te oblast naučnih i istraživačkih projekata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj