POZIVAJU INZKA DA UŠUTKA KOMŠIĆA! Komšić pozvao na ‘prevazilaženje koncepta konstitutivnosti’ i izazvao bijes Čovićevih pristaša

Predsjednik HSS-a u BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Mario Karamatić, obrušio se svom silinom na lidera DF-a, Željka Komšića, zatraživši od šefa OHR-a, Valentina Inzka, da reagira na Komšićevo „antidejtonsko djelovanje“.

-Zna se odavno da OHR redovito reagira kada bilo tko od nas iziđe iz zadanih dejtonskih okvira, makar to bilo samo retorički. Onda pršte reakcije i gledamo orkestrirano čupanje kose sa OHR glava. Inzkova šutnja na Komšićev otvoreni pokušaj rušenja osnove ustavnih odnosa u BiH govori samo jedno: Inzka je, odavno u Sarajevu strah slobodno govoriti. Ja to razumijem, s obzirom na atmosferu linča koja se u Sarajevu razvila. Pozivam ga da svoj ured preseli u Mostar. Ako treba pomoći ćemo. I prije smo vojnike izvlačili iz Sarajeva, možemo i jednog visokog predstavnika. Ovdje može slobodno kritizirati kog želi. I nas, jer smo na to navikli, ali i Sarajevo. Bilo bi konačno i vrijeme, zaključio je Karamatić.

Čime je zapravo Komšić izazvao toliko bijes Čovićevih pristaša, među koje spada i notorni Karamatić?

Karamatić je očito aludirao na Komšićev nedavni poziv probosanskim strankama i strankama građanske ljevice da konačno definiraju za kakvu građansku državu se zalažu. Već je ta rečenica bila dovoljna da Karametić alarmira na uzbunu, jer je njegov ideološki guru, Dragan Čović, jasno rekao da svako zagovaranje građanske države u osnovi znači poziv na formiranje islamske države!

Za razliku od Čovića i njegovog potrčka Karamatića, Komšić naime smatra da presude Evropskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da one uopće ne mogu biti implementirane a da se prethodno ne odbaci diskriminirajući koncept takozvane konstitutivnosti naroda.

„Evidentno je da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Evropskoj uniji mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas“, kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

– Ako želimo biti moderno evropsko društvo, mi moramo odbaciti princip etničkog predstavljanja te shodno integracijama u evropski pravno – politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka, naglasio je lider DF-a.

Komšić konstatira da bi konstitutivnost naroda i danas imala smisla kada bi  vrijedila formula ZAVNOBIH-a da Bosna i Hercegovina nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, nego i bošnjačka i srpska i hrvatska.

„Svima je jasno da je ta formula grubo derogirana i da se nastoje formirati etničke izborne jedinice što je u suprotnosti sa evropskim građanskim društvom i civilizacijskim vrijednostima, smatra Komšić.

“Nažalost, dobar dio građanskog političkog spektra još uvijek robuje onim konceptima koji su propali sa padom Berlinskog zida i zazire od zalaganja za građansku državu, u svojoj suštini. Građanske opcije, u nedostatku šire političke vizije nikada se u Briselu nisu jasno založile za građansku državu na principu jedan čovjek jedan glas, niti su institucijama Evropske unije stavile do znanja da u Bosni i Hercegovini postoje političke snage koje imaju namjeru da grade evropsku, građansku, demokratsku i sekularnu državu, upravo onakvu kakve jesu većina članica Evropske unije. Zbog svega toga, pristup građanskih stranaka mora biti promijenjen”, rekao je Komšić.

Komšić smatra da odustajanje od građanskog principa jedan čovjek jedan glas i tavorenje u prevaziđenom i obesmišljenom konceptu konstitutivnosti znači izdaju referendumskih principa od 1.marta.

“Ako su neke nacionalne stranke odustale od prvomartovske građanske Bosne i Hercegovine, što i ne iznenađuje, stranke građanske ljevice nikada od toga ne smiju odustati. Građanska država Bosna i Hercegovina ne smije biti ime za ono što je prošlo nego ime za ono što dolazi. Neka se svi oni koji se tome protive ne pitaju da li iza svega stoji neka skrivena namjera. Nema nikakvih skrivenih namjera. Ultimativni cilj građanske ljevice mora biti evropska građanska država i vladavina demokratske većine”, zaključio je Komšić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj