RUSKOM PISCU ZABRANJEN ULAZAK U BiH: Prema dokumentu OSA-e Prilepin predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih sigurnosnih razloga. Prilepin je trebao sutra učestvovati na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci.

Ambasada Rusije u BiH oglasila se saopćenjem povodom odluke Obavještajno-sigurnosne službe da zabrani ulaz u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

Zabrinutost i duboko razočarenje

– Danas, na bosansko-srpskom graničnom prijelazu Rača ruskom državljaninu Evgeniju (Zaharu) Prilepinu je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu. Evgenij (Zahar) Prilepin je poznati ruski pisac ne samo u Rusiji već širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. On je trebao stići u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banja Luka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora, odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja. Zahar Prilepin je ranije više puta bio u posjeti BiH. Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova BiH za razjašnjenjem – kaže se u saopćenju.

RTRS je objavio dokument u kojem je Obavještajno-sigurnosna služba BiH odredila zabranu zbog “prijetnje po sigurnost BiH”.

– Njegovo prisustvo na teritoriju Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima – stoji u dokumentu Granične policije BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj