SITUACIJA JE JASNA! Hahn: Referendum u Makedoniji izbor između EU-a i izolacije

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

On je u intervjuu agenciji MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

“To je izbor između evropske budućnosti, koja će donijeti konkretnu korist za građane, poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mjesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unaprijeđenje i napredak u ključnim oblastima”, kazao je Hahn.

Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti, s reformama i konačnim ishodom – članstvom u Evropsku uniju i NATO.

“Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi, sa svim konkretnim koristima za građane i tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne”, zaključio je Hahn.

Kad je riječ o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Hahn je podsjetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao “historijski proboj”, koji otvara put rješavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

“Riješenost vlada obe države da riješe ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost, umjesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija”, rekao je Hahn.

On je dodao da bi građani trebalo da budu svjesni posljedica njihove odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

“Građani bi trebalo da pažljivo analiziraju koji su motivi raznih kampanja te koje su posljedice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku”, zaključio je Hahn.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj