TRGOVINSKI SUFICIT NJEMAČKE RUŠI REKORDE: Već tri godine je najveći na svijetu, a za ovu godinu je planirano 264 milijarde eura ‘viška’

Njemačka je na putu da već treću godinu zaredom ostvari najveći trgovinski suficit u svijetu. Predviđeni suficit od 264 milijarde eura će sigurno naići na kritike, kako u Njemačkoj tako u inostranstvu.

Njemački suficit će biti mnogo veći od viška najbližih konkurenata u oblasti izvoza, Japana i Holandije, navodi se u izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja Ifo u ponedjeljak u Munchenu.

Izvještaj Ifa uzima u obzir trgovanje robama, uslugama i prihode iz stranih sredstava. Trgovina robama daje glavni doprinos višku sa preko 200 milijardi, a prihodi od inostranih izvora dodaju oko 63 milijarde, dok na području usluga Njemačka ima deficit od 18 milijardi, prenosi Deutsche Welle.

Zadnje brojke potvrđuju prevlast Njemačke u svijetu u oblasti izvoza, što će vjerovatno izazvati kritike ostalih zemalja. Američki predsjednik Donald Trump istakao je Njemačku kao jednog od glavnih krivaca za 460 milijardi dolara veliki trgovinski deficit SAD-a. Prijetio je da će povećati carine na uvoz stranih automobila u SAD-u, što je najvažnija njemačka izvozna pozicija.

Njemački izvoz je povećan u 2017. godini za 6,3 posto, čime je oboren rekord iz prethodne godine.

Najveća evropska privreda je izvezla prošle godine robu u vrijednosti od 1.279 milijardi dolara, navodi se u podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Njemački izvoz u zemlje EU vrijedio je 750 milijardi dolra što je više od polovine ukupne vrijednosti izvoza.

Njemački trgovinski suficit prošle godine je iznosio 244,9 milijardi eura.

Od svih zemalja Europske unije je Njemačka daleko najveći trgovački partner kada je riječ o robnoj razmjeni sa SAD-om. Zapravo, njemački izvoz od oko 112 milijardi eura znači da samo iz ove zemlje odlazi gotovo 30 posto cjelokupnog izvoza EU-a u SAD.

Institut sa sjedištem u Munchenu objavio je da će njemački suficit biti ekvivalentan iznosu od od oko 8,9 posto bruto domaćeg proizvoda, što znači da će ponovno probiti preporučenu gornju granicu Evropske komisije od 6 posto.

Bruxelles i Washington stalno pozvaju Berlin da poveća domaću potražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske nejednakosti i potaknuo globalni rast.

Berlin odbacuje te kritike, uz obrazloženje da je već povećao domaću potražnju uvođenjem  nacionalne minimalne plaće i dogovorom o snažnom povećanju penzionih prava u 2016. Osim toga, Vlada je povećala državnu potrošnju na ceste, digitalnu infrastrukturu i migranate, pridržavajući se svog cilja o vođenju uravnoteženog proračuna.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] TRGOVINSKI SUFICIT NJEMAČKE RUŠI REKORDE: Već tri godine je najveći na svijetu, a za ovu godinu … […]

Komentiraj