USKORO KLINIČKA ISPITIVANJA: Britanski naučnici krvnu grupu A pretvorili u 0

Naučnici Univerziteta Britiš Kolumbija uspjeli su laboratorijskim testiranjima, pomoću enzima, promijeniti krvnu grupu davaoca – tip A u univerzalni tip 0, prenosi BBC.

Naučnici vjeruju da su otkrili siguran način promjene krvne grupe davaoca u univerzalni tip “0”, koji je često potreban u hitnim slučajevima kojima je potrebna transfuzija, a kada dođe do nestašice odredenih krvnih grupa, piše BBC.

Naučnici su objasnili da su u laboratorijskim testiranjima koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su uspjeli da efikasno transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Enzim je svaki protein koji je u stanju katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima.

Kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.

Oni su objasnili da su uz pomoć enzima iz crevnih bakterija uspjeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno je važno jer ti antigeni mogu prouzrokovari kobnu imuno reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primalaca krvi “pomisliti” da davatelj s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano tijelo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za provjeru krvne grupe pacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog čega službe za transfuziju na zalihama moraju imati dovoljne količine krvne grupe 0.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj