KOLINDA U PRIJATELJSKOJ POSJETI AFGANISTANU! Posjetila hrvatske vojnike te poručila da aktuelna afganistanska vlada ne smije pasti!

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjet Afganistanu, treći u svom predsjedničkom mandatu.

Na početku posjeta sastala se sa zapovjednikom misije “Odlučna potpora” Johnom W. Nicholsonom.

Nakon toga je kazala da je ponovo doputovala Afganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koje ondje i dalje dobivaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji.

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Afganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009., u misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003.

Po njezinim riječima, međunarodne snageborave u toj zemlji kako bi se sprječilo prelijevanje terorističkih napada izvan zemlje, a i kontrolirali migracijskih tokovi. “U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milijune i milijune izbjeglica koji bi krenuli prema Europi i EU. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se migracijski problemi rješavaju uklanjanjem korijenskih uzroka – sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti”, rekla je.

Iako su snage sigurnosti i dalje itekako potrebe za održavanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, hrvatsku predsjednicuohrabruje činjenica da su talibani postali fleksibilniji u pregovorima.

“Svaki rat završava političkim rješenjem. Ali će talibani morati napraviti napraviti brojne ustupke ako žele participirati u vlasti na lokalnoj ili regionalnoj razini, uključujući i modernizaciju svojih stavova”, rekla je Grabar-Kitarović.

Talibani, međutim, i dalje kontroliraju 34 posto afganistanskog teritorija.

“To i jest i nije relevantno, jer je bitan i postotak stanovništva koji živi na tom teritoriju. Velike i puste dijeolve teritorja nije teško kontrolirati”, kazala je predsjednica, naglasivši da će izbori u listopadu biti ključni za budućnost Afganistana.

U nastavku posjeta Grabar-Kitarović obići će hrvatske vojnike u sklopu misije NATO-a “Odlučna potpora” u Kabulu i Mazar-e-Šarifu te se sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i glavnim izvršnim dužnosnikom Abdulahom Abdulahom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj