ZBOG ZAGAĐENJA OKOLINE: Uhićen Indijac koji rukovodi tvornicom koksa u BiH

Ganguly koji je na čelu uprave GIKIL-a od 2013. godine priveden je na ispitivanje u policiju a u subotu bi trebao biti predan županijskom tužitelju.

Uhićenje je provedeno samo dan nakon što je Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH naložila zatvaranje pogona GIKIL-a a ta drastična mjera poduzeta je nakon što su otpadni i otrovni materijali iz proizvodnih pogona lukavačke tvornice višekratno zagadili okoliš, uključujući izlijevanje toksičnih tvari u rijeku Spreču.

Zbog opetovanih incidenata i zagađenja zraka i vode Ministarstvo za zaštitu okoliša Federacije BiH je ranije ovog mjeseca uskratilo GIKIL-u okolišnu dozvolu.

Global Ispat Koksna Industrija kako je službeni naziv tvornice u Lukavcu od 2003. zapravo je u vlasništvu indijskog industrijskog giganta Global Steel Holdings Ltd koji je kupio ostatke nekadašnjeg Koksno-kemijskog kombinata, jednog od industrijskih divova bivše Jugoslavije.

GIKIL trenutačno zapošljava nešto više od tisuću radnika u pet operativnih jedinica. Osim proizvodnje koksa tržištu nudi i sirovi benzol, sirovi katran i amonijum sulfat a na europsko tržište izvozi i anhidrid maleinske kiseline i mineralna gnojiva. U pogonima GIKIL-a u Lukavcu proizvodi se i električna energija te demineralizirana i pitka voda za Lukavac.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj