ALEN DRLJEVIĆ JEDAN JE OD NJIH! Režiseri iz jugoistočne Europe među nominovanim za “Europskog oscara”

Bosanskohercegovački cineast  Alen Drljević, dobitnik oko 15 svjetskih priznanja i nagrada nakon uspješnog učešća na oko četrdesetak festivala i različitih smotri  planetarne sedme umjetnosti za film “Muškarci ne  plaču”, je među 49 nominovanih reditelja dugometražnih igranih ostvarenja za European Film Awards 2018 godine.

Raznolikost europskog filma

Europska  Filmska Akademija i EFA Productions upravo su otkrili 49 filmova između kojih će  se odabrati onaj najbolji koji će dobiti ovogodišnji “europski oscar”. Učešće 35 zemalja pokazuje veliku raznolikost  starokontinentalnog filma.

Dvadeset zemalja članica EFA-e  su direktno odabrale predstavnika, a lista je dopunjena odlukom selektivnog odbora čiji su prdstavnici i stručnjaci Giorgio Coselli/ Italija/, Elise Jalladeau /Grčka/, Christophe Leparc /Francuska/, Jacob NeIiIendam /Danska/, Edvinas Puksa /Latvija/ i Alik Shpilyuk /Ukrajina/ odabrali najnadarenije autore,  finaliste za prestižnu nagradu.

Piše: Džana Mujadžić

Na listi je i ostvarenje “Dovlatov” Alexeja Germana kojeg su producirale Rusija, Poljska i Srbija, zahvaljujući Miroslavu Mogorevicu. Među provlaštenim kandidatima je i tursko-njemačko- francusko-bugarsko-makedonsko-bosanskohercegovačka koprodukcija “Divlje stablo kruške” režisera Nuri Bilge Ceylana, nositelja počasnog “Srca Sarajeva” sa nedavnog SFF-a.

Proglašenja u Sevilli

Vise od 35. 000 clanova Europske filmske akademije uskoro će imenovati  finaliste za najbolje  starokontinentalno ostvarenje, režisera, glumicu, glumca i scenaristu, a pobjednici će biti proglašeni na Europskom festivalu filma u Sevilli, sredinom studenog. Žiri će, ujedno, dodijeliti priznanja najuspješnijem direktoru fotografije, montažeru, dekorateru, kostimografu, snimatelju, kompozitoru, tehničaru zvuka i najnovije – odgovornom za visuelne efekte.

Mila Turajlić s ostvarenjem “Druga strana svega ” u osobnoj produkciji ostvarenoj sa Carinom Chichkowsky je među 15 autora dokumentarnih ostvarenja koja, također, figuriraju među finalistima za najznačajnije europsko filmsko priznanje. Isto kao i hrvatski predstavnik Nebojša Slijepčević sa filmom “Srbenka” u produkciji Vanje Jambrovića, učesnikom mnoštva  festivala  i markantnih manifestacija sedme umjetnosti.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj