POLITIČKA NEIZVJESNOST I AVANTURIZAM UZIMAJU DANAK: Pad tečaja dolara i funte prema euru

Tečaj dolara protekloga tjedna oslabio je prema euru za gotovo 2 posto, pritisnut političkom neizvjesnošću u SAD-u i intenziviranjem američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, spustio se prošloga tjedna 1,2 posto, na 95,16 bodova.

Pritom je tečaj američke valute oslabio prema euru 1,8 posto, na 1,162 dolara za euro, dok je prema japanskoj valuti ojačao 0,66 posto, na 111,22 jena.

Predsjednik Feda Jerome Powell u petak je branio politiku dizanja kamatnih stopa u SAD-u radi očuvanja zdravlja gospodarstva te je signalizirao daljnje njihovo podizanje do kraja godine, unatoč ponovljenim kritikama američkog predsjednika Donalda Trampa.

Tramp u središtu svega

Među trgovcima, naime, početkom tjedna snažno je odjeknuo Trampov intervjuu za Reuters, u kojem je kazao da nije “oduševljen” podizanjem ključnih kamata koje provodi predsjednik središnje američke banke Powell, naglasivši da bi Fed trebao uložiti više napora kako bi mu pomogao potaknuti gospodarstvo.

Američki predsjednici rijetko kritiziraju Fed čija se neovisnost smatra važnom za ekonomsku stabilnost. Tramp je pak prioritetom proglasio smanjenje trgovinskog deficita, a kombinacija viših kamatnih stopa i jačeg dolara dovodi pod znak pitanja povećanje izvoza.

Fed je ove godine podigao ključne kamatne stope u dva navrata i očekuje se da će ih ponovo podići u rujnu, a možda i u prosincu.

Iz Feda nisu početkom tjenda reagirali na Trampove izjave, no govoreći u petak na simpoziju u Jackson Holeu, Powell je rekao „vjerujem da taj postupni proces (podizanja kamatnih stopa) ostaje prikladan”. Pojasnio je svoje stajalište time da je gospodarstvo snažno, da većina ljudi koja želi raditi može pronaći posao te da je inflacija blizu Fedova cilja od 2 posto.

Na tečaj dolara negativno, pak, utječe intenziviranje trgovinskog rata između SAD-a i Kine te političke neizvjesnosti vezane uz Trampa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina i SAD recipročno su u četvrtak uveli 25-postotne carine na robu u vrijednosti 16 milijardi dolara, unatoč obnovljenim razgovorima u Washingtonu o rješavanju trgovinskog spora između dva vodeća svjetska gospodarstva.

No, kinesko-američki pregovori u Washingtonu nisu rezultirali nikakvim napretkom. Trgovci su takvo što i očekivali, procjenjujući da američki predsjednik, s obzirom na aktualne političke teškoće, vjerojatno neće biti spreman na dodatne ustupke.

Donald Trump je, naime, pod političkim pritiskom budući da su njegova dva bivša savjetnika suočena sa zatvorskim kaznama.

Sudovi u SAD-u zadali su u utorak ozbiljan udarac Trumpu presudama o krivnji bivšeg direktora njegove predizborne kampanje Paula Manaforta za poreznu i bankovnu prijevaru. Njegov bivši odvjetnik Michael Cohen priznao je pak krivnju u odvojenom suđenju, također za poreznu i bankarsku prijevaru, ali i za kršenje zakona o financiranju izborne kampanje.

Oba slučaja bacaju sjenu i na američkog predsjednika, generirajući političku neizvjesnost u SAD-u, koja pritišće tečaj dolara.

Pad funte zbog Brexita

U proteklom tjednu, pak, britanska funta oslabila je prema euru na najnižu razinu od sredine rujna prošle godine, na 90,390 penija za euro.

Njezin tečaj već je neko vrijeme pod pritiskom zabrinutosti investitora hoće li Britanija uspjeti dogovoriti trgovinski sporazum s EU po svom izlasku iz Unije u ožujku 2019.

“Strahovi da se sporazum nakon ‘brexita’ neće postići postaju grozničavi. Sterling nema podršku unatoč niskoj razini tečaja”, kaže valutni strateg iz Societe Generale Kit Juckes.

Analitičari procjenjuju da bi funta mogla pasti čak i na 1,2 funte za euro ukoliko taj sporazum ne bude postignut.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj