KAMPANJA ZA INTEGRIRANIJU EUROPU! Macron u ponedjeljak kreće u novu misiju: Predstavit će svoju viziju ujedinjene Europe, založit će se za multilateralizam nasuprot nacionalizmu

Devet mjeseci prije europskih izbora, francuski predsjednik Emmanuel Macron založit će se ponovno u ponedjeljak za integriraniju Europu i za multilateralizam, protivno svjetskom valu nacionalizma.

Predstavljajući kao i svake godine svoj diplomatski plan u govoru veleposlanicima u Parizu, šef države podsjetit će na svoje ciljeve za kontinent: proračun za eurozonu, Europu obrane, europsko oporezivanje digitalnih divova i zajedničku politiku za migrante.

Dočekan kao spasilac Europe prošle godine, francuskom predsjedniku ambicije su ublažene u inerciji saveza zemalja često različitih interesa.

Njegovi veliki planovi sudaraju se s populističkim i nacionalističkim vladama, od Istočne Europe do Italije, s odbijanjem bogatih sjevernih zemlja da plate za ostale, s poreznom konkurencijom među 28 i strahom od priljeva migranata, ne zanemarujući teške pregovore o brexitu. 

U potrazi za saveznicima, pored uvijek sigurne Angele Merkel, Macron odlazi na europsku miniturneju u utorak na tri dana u Dansku i Finsku. U godinu dana posjetio je više od polovice svojih europskih kolega.

Emmanuel Macron trebao bi u ponedjeljak podsjetiti i na svoje svjetske prioritete: sigurnost, borba protiv terorizma, “svjetska javna dobra” (klima, obrazovanje, pomoć razvoju) te privlačnost Francuske i frankofonije.

Od prošle godine “svijet se puno promijenio uz porast nacionalizma i krizu multilateralizma. Treba biti još dinamičniji u prilagođavanju tom razvoju situacije”, priznaju savjetnici Elizejske palače.

Svjestan da oporba želi pretvoriti europske izbore u svibnju u “referendum protiv Macrona”, kao što je već najavio šampion radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon, Emmanuel Macron morat će pokazati da će njegovi međunarodni napori koristiti izravno Francuzima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj