PISAC S PUŠKOM U RUCI: Prilepin zagovara pripajanje bh. entiteta RS Srbiji

Nakon što je odlikovao “Noćne vukove”, Milorad Dodik ordenom predsjednika odlikovao je i Zahara Prilepina. “Noćnim vukovima” i Prilepinu zabranjen je ulazak u našu zemlju, zbog separatističkog djelovanja.

Obavještajno-sigurnosna agencija, jedina je državna institucija koja pravi procjenu na osnovu svojih obavještajnih podataka, kao i sigurnosnih agencija drugih država o pitanju ko je prijetnja sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Boravak Prilepina na teritoriju BiH predstavlja prijetnju sigurnosti države, pravnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH, stoji u naredbi OSA-e od 26. aprila ove godine. Zabrana ulaska Prilepinu u BiH, koji je trebao prisustvovati na manifestaciji “Kočićevi dani” u Banjoj Luci, podijelila je državu.

U vezi sa širenjem utjecaja na izbore 2018. godine i narušavanjem ustavnog poretka u BiH, ruska infrastruktura se dodatno angažirala i preko Zahara Prilepina. Prilepin rukovodi specijalnim timom pri vladi Rusije, a prvenstveno je angažiran za rad na terenu u stranim državama gdje Rusija ima namjeru da širi svoje anti EU i anti NATO aktivnosti ili da vrši separatističke aktivnosti.

– Izvinite, ne možemo vas propustiti. To su mi rekli i pružili papir na kojem piše da sam prijetnja po međunarodnu sigurnost. Na to sam se nasmijao – komentirao je Prilepin.

Prilepin je vojno i policijski angažiran. Ima čin majora kopnene vojske Ruske Federacije, učesnik je rata u Čečeniji i Dagestanu, gdje je djelovao kao komandir odreda specijalne policije „Omon“.

Angažmanom u Ukrajini 2015. godine, gdje je formirao vlastiti bataljon u čijem sastavu je bio značajan broj dobrovoljaca iz Srbije i BiH. Prilepin je bio i zamjenik komadanta obavještajno-jurišnog bataljona specijalnog puka armije tzv. Donjecke narodne republike te je učestvovao u vojnim operacijama. Prilepin ima bliske veze sa snajperistom Dejanom Berićem iz Srbije, koji je učestovao u aktivnostima dovođenja dobrovoljaca iz BiH i Srbije u okupiranu Ukrajinu.

– Možda to ima veze što sam bio dugo vojnik, ali oni to znaju. Nikad nisam imao ovakav problem, putovao sam u više zemalja, u Njemačku, Francusku, Švicarsku, u Italiju. Ukrajina jeste tražila da mi se zabrani ulazak, ali niko nikada na to nije reagirao – rekao je Prilepin.

Tokom ranijeg boravka u „Andrićgradu“ u Višegradu pisac Prilepin održao je i predavanje čisto vojno-političkog karaktera, gdje je stavio akcent na pripajanje jednog dijela teritorije Bosne i Hercegovine Republici Srbiji.

(Global CIR/FTV)

Komentiraj