AUTOR SPOMENIKA U OBLIKU NDH DEMANTUJE MEDIJSKE NATPISE! Fra Mario: “Posušje spomenikom ne slavi ustaštvo nego Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku”

Fra Mario Knezović demantirao je medijske napise kako se kod Posušja postavlja spomenuk u obliku Velike Hrvatske, pri tom kazavši kako su svi oni koji su objavili takvu vijest zapravo negirali međunarodno priznate granice između BiH i Hrvatske.

Naime, dio medija u BiH i Hrvatskoj objavio je kako je u selu pored Posušja postavljen spomenik u obliku Velike Hrvatske. Riječ je, pak, o spomeniku koji je 13. kolovoza otkriven u selu Broćanac kod Posušja u čast mještanima poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu.

Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

“Zapravo je nevjerojatno kako su mediji nasjeli na lažnu (Fake News) vijest povodom objave članka na više portala o postavljanju spomenika u selu u BiH kod Posušja, kako pišu, u obliku Velike Hrvatske. Time su, zapravo, ti portali i kritičari grubo prekršili međunarodno priznate i uspostavljene granice tih država. Na spomeniku je prikazan zemljovid Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, objavio je fra Mario Knezović na svojoj Facebook stranici.

Na spomeniku, to se jasno vidi kad se dođe na mjesto gdje je postavljen, kao i na fotografijama, dodao je, ucrtana je u kamenu jasno vidljiva granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Osim toga, vidljivo je da tu nema posizanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države. Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH. Po toj logici sve zemljopisne i druge karte u našim školama, prometu, javnim mjestima, institucijama, su karte Velike Hrvatske jer se na svima prikazuju skupa Hrvatska i BiH. Čudim se da se novinari tih portala nisu informirali nego su površno vijest prenijeli i još površnije zaključke donijeli”, istaknuo je fra Mario.

Također su uz to ti zlonamjerni i neinformirani portali, kako je naveo, prikačili stotine puta demantirane podvale i laži kako je tobože poznat po širenju loših stavova o Muslimanima.

“Odakle im to? Molim ih da pronađu među brojnim mojim člancima i nastupima te napise ili izjave koji bi širili mržnju prema nekom narodu i Muslimanima i neka ih objave!? Također su uz to prikačili kako sam bio organizator nekakva turnira na kojem je nastupila ekipa ‘Crna Legija’. Niti sam bio organizator, ni suorganizator ni inicijator. To je već prošle godine prihvaćeno kao demanti. Bio sam samo djelitelj nagrada i ne znajući tko će pobijediti, ni kako se ekipe zovu. Pozivam te medije da dođete na lice mjesta i sami se uvjere kako su u javnost odaslali lažnu vijest i obmanuli javnost”, navedeno je u demantiju.

Fra Mario je kritizirao medije koji šire lažne vijesti da stvaraju senzacionalističke vijeste umjesto da istraže temu kako je moguće da je 25 mladića iz maloga sela bez suda i osude ubijeno.

“Dakle, niti je prikaz na spomeniku Velika Bosna i Hercegovina, niti je Velika Hrvatska, nego zemljovid tih dviju država u kojima su živjeli i izginuli poginuli. To je jedina istina.

Eto, neka sad ti isti portali prenesu i ovu istinitu vijest kad su mogli onu lažnu”, naveo je fra Mario.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj