BESPOVRATNA SREDSTVA ZA EKOLOŠKI ČISTU ENERGIJU: Njemačka s 1,1 miliona eura podržala gradnju vjetroelektrane “Bitovnja” kod Konjica

Njemačka s 1,1 miliona eura podržala gradnju vjetroelektrane "Bitovnja" kod Konjica

Njemačka razvojna banka odobrila je bespovratna finansijska sredstva, koja je obezbijedila njemačka Vlada pod okvirom Njemačke razvojne saradnje sa BiH.

U okviru pripreme projekta će biti izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i LIDAR-om, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko geotehnička istraživanja, procjena uticaja Vjetroelektrane na okoliš i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja Vjetroelektrane na prijenosnu mrežu kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije.

JP Elektroprivreda BiH planira izgradnju do 25 vjetroagregata ukupne instalisane snaga do uključivo 60 MW, ovisno o vrsti turbina.

Dosadašnje analize procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije.

Lokalitet planirane Vjetroelektrane ¨Bitovnja¨ nalazi se na području sjevernog dijela Općine Konjic, u blizini granice sa susjednom Općinom Kreševo, udaljen oko 30 km zapadno od Sarajeva. Prostire se na planinskom grebenu sa visinom između 1.530 i 1.700 m iznad nivoa mora.

Vjetroelektrana „Bitovnja“ jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja JP Elektroprivreda BiH.

Mjerenja provođena s ciljem utvrđivanja potencijala Vjetroelektrane traju od 2010. godine. Sva ispitivanja rađena su u skladu sa najstrožijim standardima i preporukama korištenih u EU iz oblasti vjetroenergetike.

U okviru Njemačke razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finasira i projekat Vjetroelektrane ¨Podveležje¨ sa 15 vjetroagregata. Vjetroelektrana ¨Podveležje¨ će biti izgrađena 10 km istočno od Grada Mostara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj