NJEMAČKA ZAUZIMA ČVRST STAV! Heiko Mass poručio kanadskoj ministrici: “Ujedinimo se protiv SAD-a i Rusije u alternativni svjetski poredak!”

Kanada i Njemačka trebale bi se ujediniti kao dio ”multilateralnog saveza” protiv remetilačkih sila poput SAD-a, Rusije i Saudijske Arabije, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas uoči susreta s ministricom vanjskih poslova Kanade Chrystiom Freeland.
Socijaldemokrata Heiko Mass rekao je kako bi se zemlje poput Kanade i Njemačke trebale ujediniti u alternativni svjetski poredak jer zajedničkim ”vrijednostima i interesima prijeti zanemarivanje Washingtona”.

Kao temelj za nove odnose s Washingtonom Maas je predložio tzv. uravnoteženu suradnju, a kao glavni cilj njemačke vanjske politike naznačio je izgradnju snažne i nezavisne Europe. Pri tom je naglasio, kako se tamo gdje SAD prelaze crvenu crtu, mora uspostaviti proturavnoteža.

U odgovoru, kanadska mnistrica Chrystia Freeland, rekla je kako ”nas autoritarni režimi nastoje potkopati… činjenica jest da je autoritarnost u uzletu, i vrijeme je da liberalna demokracija uzvrati udarac”.

I Njemačka i Kanada imaju veliki ulog u tijesnoj gospodarskoj, političkoj i odbrambenoj suradnji s Washingtonom. Obje su zemlje pokušale pronaći odgovor na Trampovu strategiju ”Amerika na prvom mjestu”, što je uključivalo ukopavanje pozicija oko trgovine i NATO saveza.

 

 

 

(Global CIR/narod.hr/Agencije)

Komentiraj