NAKON SASTANKA U AUSTRIJI! Vučić: Srbi i Albanci dva najveća naroda na Balkanu; Tači: Ne plašiti se sporazuma, ni ako bude podrazumijevao korekciju granica

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicima Kosova, Austrije i Slovenije, Hašimom Tačijem, Alexanderom van der Bellenom i Borutom Pahorom i evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, Vučić je rekao da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen, jer bi eventualno rješenje imalo pozitivan uticaj na cijeli region. 

Rezultat slika za vucic thaci austria

“Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s razgovorima. Ne mogu da iznosim detalje jer ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno, što je moto (šefice evropske diplomatije) Federice Mogherini”, kazao je Vučić.

On je naveo i da je jučer imao sastanak s Tačijem, uz posredovanje austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i komesara Hahna. Ponovio je da bi eventualni dogovor Srba i Albanaca bio ogromno dostignuće za cijeli region, jer bi zbog toga postao odlično mjesto za ulaganja.

“Moramo da riješimo problem sa Albancima u korist oba naroda i cijelog regiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema i nisam siguran da će građani Srbije podržati dogovor, u slučaju postizanja sporazuma, riješit ćemo problem koji postoji više od dva vijeka”, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je ponovio da je potrebno naći rješenje koje ne bi bilo jednostrano i koje bi bilo bolno za obje strane, jer onda svi mogu da budu i malo zadovoljni i malo nezadovoljni.

“Da Srbija prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, to se neće dogoditi u narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može da traje stalno, ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, što niko ne želi”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da se nada da će dobiti veću podršku EU u procesu nalaženja rješenja kosovskog problema.

“Dogovor bi bio ogroman korak za cijeli region, ali ne možemo to da ostvarimo bez podrške cijele EU”, kazao je Vučić.

Dodao je da od Austrije, predsjedavajuće EU do kraja godine, očekuje podršku u dijalogu Beograda i Prištine.

Tači: Ne plašiti se sporazuma, ni ako bude podrazumijevao korekciju granica

Tači je na zajedničkoj konferenciji za medije ponovio da nijedna zemlja ne treba da se plaši potencijalnog mirovnog sporazuma sa Beogradom, ni ako on bude podrazumijevao korekciju granica.

“Kosovo i Srbija neće biti ni prvi ni posljednji koji su vršili korekciju granica u cilju rješenja konflikta“, naveo je Tači.

On je ocijenio da bi eventualni dogovor predstavljao historijski uspjeh i upozorio da će u suprotnom ostati otvorena mnoga pitanja na cijelom Balkanu.

“Vrijeme je da brže napredujemo. Dijalog i pregovori sa Aleksandrom Vučićem su teški. Imamo velike razlike u stavovima o mirovnom sporazumu, ali smo opredijeljeni za nastavak razgovora i razmatranje brojnih opcija”, rekao je Tači.

Vučić i Tači su na sinoćnjem panelu pozvali međunarodnu zajednicu da podrži eventualno rješenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je apelovao na međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami riješe kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, dok je Tači podršku zatražio pošto, kako je rekao, rješenje koje bi proisteklo iz dijaloga nikog neće ugrožavati.

 

(Global  CIR/Agencije)

Komentiraj