NJEMAČKI MINISTAR EKONOMIJE ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA! Altmaier: Stabilnost Turske je važna za Evropu, Njemačka je njen glavni ekonomski partner u EU

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier izrazio je otvorenu podršku Republici Turskoj u jeku tržišnih nestabilnosti koje su izazvale odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju sankcija i povećanju carina toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru otvorenih vrata njemačke vlade ministar Altmaier je na upit građana naglasio važnost Turske za Njemačku i Evropsku uniju.

“Nikako ne možemo imati interes u destabilizaciji zemlje poput Turske koja ima populaciju od 80 miliona i koja zbrinjava oko četiri miliona izbjeglica“, kazao je Altmaier.

Političke tenzije između Ankare i Washingotna početkom mjeseca su izazvale zabrinutost na tržištu, a sve je to pokrenuo američki predsjednik Trump koji je zaprijetio da će ekonomskim pritiskom odgovoriti Turskoj zbog procesuiranja američkog pastora kojem se u Turskoj sudi po optužnici za podršku terorizmu.

Ta dešavanja su dovela do pada vrijednosti turske valute, ali ona se u posljednje vrijeme stabilizirala i počela jačati nakon pozitivnih poruka iz evropskih prijestolnica i odluke Katara da investira u Turskoj 15 milijardi dolara. Njemački ministar ekonomije Altmaier nije odbacio mogućnost da Njemačka pomogne Turskoj, ukoliko takvu asistenciju zatraži zvanična Ankara.

“Mislim da situacija nije došla na tu razinu. Ne mislim da smo u momentu u kojem moramo finansijski ili ekonomski konkretno djelovati“, kazao je Altmaier.

Altmaier, koji slovi za jednog od najbližih saradnika njemačke kancelarke Angele Merkel, kazao je da Berlin i Ankara imaju političke nesuglasice o nizu pitanja, ali je izrazio uvjerenje da se to može prevazići.

Turska i Njemačka su u proteklih nekoliko mjeseci znatno relaksirale ranije zategnute bilateralne odnose, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bi krajem septembra trebao putovati u službenu posjetu u Berlin.

U Njemačkoj živi više od tri miliona imigranata iz Turske, a Njemačka je i glavni ekonomski partner Turske u Evropskoj uniji. Također, u Turskoj djeluje više od 7.500 njemačkih kompanija, a te dvije zemlje su prošle godine ostvarile trgovinsku razmjenu u vrijednosti od 43,6 milijardi dolara.

 

 

(Global CIR/Agencije)

  1. By ODNOSI TURSKE I EU: Padovi, krize i usponi | GlobalCir on September 23, 2018 at 10:43 PM

    […] koncu, Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner Turske u EU, a preko 7,5 hiljada njemačkih kompanija trenutno radi u Turskoj. Dvije zemlje povezuje i […]

Komentiraj