POČELA KAMPANJA ZA NEZAVISNU I UJEDINJENU EVROPU! Makron: Na nama je da garantujemo evropsku sigurnost; Mas: Vrijeme da preispitamo partnerstvo sa SAD-om

Makron je danas intenzivno započeo svoju kampanju za ujedinjeniju i snažniju EU uoči ključnih izbora za EU parlament poslije kojih će uslijediti reforme ovog bloka. Predstavljajući kao i svake godine svoj diplomatski plan u govoru ambasadorima u Parizu, šef države podsjetio je na svoje ciljeve za kontinent: budžet za eurozonu, Evropu odbrane, evropsko oporezivanje digitalnih divova i zajedničku politiku za migrante. 

Makron: EU vojska nezavisna od SAD-a

Makron je u govoru rekao da se zalaže za projekat evropske odbrane i da kontinent u tom pogledu ne treba da zavisi od SAD. “Evropa više ne može da se oslanja na SAD kada je riječ o njenoj bezbjednosti. Na nama je da garantujemo evropsku bezbjednost”, naglasio je Makron.

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je prošle sedmice SAD, Veliku Britaniju i Francusku za pripremanje novih napada na Siriju pod izgovorom da su sirijske državne snage upotrijebile hemijsko oružje.

Francuska je spremna da izvrši dodatne vazdušne udare u Siriji kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u akcijama državnih snaga, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron u obraćanju francuskim ambasadorima.

Makron je ukazao na prve rezultate zajedničkog rusko-francuskog mehanizma za rješavanje sirijske krize.

“Francuska ne može da postavlja buduće sirijske lidere. Ali naša dužnost i naš interes je da sirijski narod to može da uradi”, rekao je francuski predsjednik.

On je dodao da strahuje od izbijanja ozbiljne humanitarne krize u sirijskoj provinciji Idlib.

“Smatram da će ovakav scenario biti tragična greška. Ko je doveo do miliona izbjeglica. Ko ubija sopstveni narod?”, pitao je Makron.

Mas: Vrijeme da preispitamo partnerstvo sa SAD-om

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas rekao je da je vrijeme da bude preispitano partnerstvo sa SAD na “trezven i kritičan način”. Ministar spoljnih poslova rekao je da će u narednih nekoliko sedmica izaći sa planom nove spoljne politike Berlina prema SAD, prenosi DPA.

On je dodao da planira da iskoristi manifestaciju Godina Njemačke u SAD, koja počinje 3. oktobra, da promoviše novu politiku. “Krajnje je vrijeme da se preispita transatlantsko partnerstvo na trezven, kritičan, pa čak i na samokritičan način”, istakao je Mas.

Mas se ranije založio za stvaranje snažne i nezavisne Evrope, koja treba da bude “protivteža” SAD svaki put kada Vašington “pređe crvenu liniju”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj