SUKOB I NAKON SMRTI? Tramp spriječio objavu saopćenja Bijele kuće kojim bi se odala počast junaštvu preminulog McCaina

Washington Post piše kako su Trampovi pomoćnici uoči McCainove smrti u subotu pripremili priopćenje kojim bi se taj veteran Vijetnamskog rata pohvalio zbog doprinosa američkoj vojsci i senatu.

Gasnogovornice Sarah Sanders i šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja, piše Post. “On nije ratni heroj. Ratni heroj je jer je uhvaćen. Ja volim ljude koje nisu uhvatili”, govorio je Tramp prije tri godine.

Sukob još od predsjedničke kampanje

Američki predsjednik Donald Trump navodno je spriječio objavu priopćenja Bijele kuće kojim bi se odala počast junaštvu preminulog republikanskog senatora Johna McCaina, a umjesto toga se odlučio za kratku objavu na Twitteru.

“Moja najdublja sućut i poštovanje obitelji senatora Johna McCaina. Naša srca i molitve su sa vama”, napisao je američki predsjednik u nedjelju na Twitteru.

McCain i Tramp ušli su u sukob otkad je nekretninski magnat 2015. krenuo u predsjedničku kampanju, a senator počeo kritizirati njega i njegove prijedloge.

Osuda Trumpovog nastupa na summitu u Helsinkiju

McCain je nedavno osudio Trampa jer se na summitu/sastanku na vrhu/ u Helsinkiju u srpnju nije javno suprotstavio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko miješanja u američke izbore, nazvavši to “jednom od najsramotnijih nastupa američkih predsjednika u povijesti”.

Tramp nije komentirao kad je McCain u petak odlučio prekinuti liječenje raka mozga, a nije ga spomenuo ni ranije ovog mjeseca kad je potpisao zakon o veteranima nazvan po njemu.

Površna reakcija u suprotnosti s postojećom praksom

Njegova površna reakcija na smrt McCaina izazvala je nezadovoljstvo na društvenim mrežama i u suprotnosti je s inače opširnijim priopćenjima predsjednika u slučajevima odlaska značajnih Amerikanaca.

Trampov tweet u kontrastu je i s nizom počasti koje su preminulom republikancu odali pripadnici njegove, ali i Demokratske stranke, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu i njegovog potpredsjednika Joea Bidena.

McCainu su počast odali i inozemni čelnici poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je napisao da je riječ o “pravom američkom heroju” koji je “posvetio cijeli život svojoj državi”, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji ga je nazvao “velikim prijateljem Izraela” te njemačke kancelarke Angele Merkel koja je za preminulog republikanca rekla da je bio “neumorni borac za snažan transatlantski savez”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] SUKOB I NAKON SMRTI? Tramp spriječio objavu saopćenja Bijele kuće kojim bi se odala počast juna… […]

Komentiraj