UN PROVEO ISTRAGU: Komandantima vojske Mijanmara treba suditi zbog genocida nad Rohinjama

Istražitelji Ujedinjenih nacija tražili su danas da se komandantima vojske Mijanmara sudi za genocid, zločine protiv čovječnost i ratne zločine počinjene nad muslimanskom manjinom Rohinjama.

Srodna slika

Tročlani tim istražitelja Savjeta UN-a za ljudska prava prikupio je stotine navoda protjeranih Rohinja, satelitske snimke i druge informacije koje je objavio u izvještaju. Tim je naveo da je prema “konzervativnim” procjenama oko 10.000 ljudi ubijeno u nasilju. Istražitelji nisu imali pristup dijelovima Mijanmara gdje su se dogodili zločini, pa je nemoguće iznijeti tačne procjene, prenio je AP. Istražiteljski tim je prikupio navode o grupnim silovanjima, spaljivanju stotina sela, porobljavanju, ubistvima djece pred njihovim roditeljima i drugim zločinima.

Stotine hiljada Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

Istražitelji su naveli da bi događaje u Mijanmaru trebalo da ispita Međunarodni krivični sud (ICC) ili specijalni tribunal. Prošle sedmice vlada Mijanmara je odbacila saradnju s ICC-om, čiji nije član. Kina, koja može da uloži veto u Savjetu bezbjednosti UN-a po pitanju da li ICC treba da razmatra sučaj Mijanmara, uzdržavala se od kritika vlasti Mijanmara tokom krize s Rohinjama.

Prema navodima istražitelja, šest vojnih komandanata Mijanamara, među kojima je glavni komandant Min Aung Hlaing, trebalo da budu procesuirani. SAD i Evropska unija su već uvele sankcije nekim vojnim komandantima Mijanmara, mada Min Aung Hlaing nije među njima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj