BALKAN JE JUČER DOMINIRAO U IZJAVAMA POLITIČARA! Merkelova razgovarala sa Trampom o Zapadnom Balkanu, Kurz poručio da EU ne smije izgubiti Zapadni Balkan, a Heiko Maas pozvao Uniju na pojačanu aktivnost na Balkanu!

Balkan se ponovo našao u fokusu interesovanja svjetskih državnika dok traju pregovori o konačnom rješenju spora između Beograda i Prištine, gdje se spominju određene teorije o razgraničenjima i razmjenama teritorija koja bude strahove od novih sukoba na ovom području.

Razgovor Merel-Tramp

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Tramp razgovarali su u ponedjeljak telefonom, a jedna od tema razgovora bio je i Zapadni Balkan – potvrdio je glasnogovornik kancelarke Merkel, Steffen Seibert, ali nije saopćio detalje.

Seibbert je naveo da su dvoje lidera izrazili zajedničku zabrinutost zbog razvoja situacije u Siriji, pogotovo zbog humanitarne situacije u regiji oko Idliba. “Rusija je pozvana da djeluje na smirujući način na sirijsku Vladu i spriječi dalju eskalaciju”, saopćio je Seibert, prenosi Reuters. Glasnogovornik Angele Merkel rekao je da su dvoje lidera razgovarali i o Ukrajini

Kurz: Ne smijemo izgubiti Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Sebastian Kurz založio se večeras za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, upozorivši na opasnost da bi se region, u suprotnom, mogao naći pod uticajem drugih.

Kurz je, na Evropskom forumu Alpbah, rekao da treba imati u vidu da Zapadni Balkan nema samo evropsku perspektivu. “Istina je da postoji perspektiva pristupanja EU, ili za snažniji uticaj Rusije, Turske i iz drugih dijelova svijeta”, objasnio je on. “Izgubiti taj region koji je tako blizu nas bilo bi loše po Zapadni Balkan, ali i nas u EU”, upozorio je Kurz koji trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da bi Evropa trebala ispuniti prostor koji je ostao prazan nakon povlačenja američkih fondova i diplomatije u međunarodnim organizacijama i ključnim regijama svijeta, uključujući zapadni Balkan.

On je na godišnjem skupu njemačkih diplomata u Berlinu rekao da bi Evropa trebala povećati svoj politički i finansijski utjecaj u Ujedinjenim narodima i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, koje su pod pritiskom Washingtona od kako je američki predsjednik Donald Trump stupio na dužnost prošle godine, prenosi AP.

Šef njemačke diplomatije je, uz to, pozvao Evropu da pojača aktivnosti na zapadnom Balkanu, Bliskom istoku i u Africi, upozorivši da “cijenu rata, siromaštva i raseljavanja u evropskom susjedstvu… plaćaju Evropljani”.

Prema Maasovim riječima, iako bi Evropa trebalo nastojati da “rebalansira” svoje odnose s Washingtonom, “cilj nikada nije Evropa na prvom mjestu”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj