BRITANSKI MINISTAR ZA VJERU DOPUTOVAO U BiH: Negiranje genocida u Srebrenici je veoma opasno

Ministar za vjeru Velike Britanije Lord Nick Bourne doputovao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi razgovarao s preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici te bh. dužnosnicima i vjerskim liderima.

Posjet britanskog ministra Bournea organizirala je britanska humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica”, prenosi Fena.

Tokom dana obišao je različite objekte u Sarajevu koji svjedoče o vjerskoj raznolikosti grada.

Planirano je da ministar u utorak posjeti Srebrenicu, gdje će razgovarati s predstavnicima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja u tom bh. gradu.

“Velika Britanija je veoma opredjeljenja da se događaji iz Srebrenice ne zaborave, što smo radili tokom proteklih godina, i to će se putem Veleposlanstva i nastaviti, jer je to nama veoma važno u smislu ostvarenja solidarnosti s bh. građanima”, napomenuo je Bourne.

U izjavi za medije naglasio namjeru britanske vlade da se događaji, koji su za posljedicu imali masovna ubijanja uključujući i genocid u Srebrenici, nikada ne zaborave u kulturnom i obrazovnom smislu.

Osvrnuo se i na nedavnu odluku Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska da odbaci Izvještaj komisije o događajima u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine, kazavši da su ti događaji u Velikoj Britaniji prepoznati kao slučaj genocida.

“Negiranje zločina poput holokausta i genocida u Srebrenici veoma je opasno. Moramo razumjeti da učimo lekcije iz povijesti, prepoznajući i nazivajući pravim imenom ono što se događalo”, kazao je Bourne.

Stoga je zaključio da je “veoma pogrešno i nemoralno negirati zločin genocida”, ali i dodao da je zato britanska vlada i opredijeljena da doprinese sjećanju na Srebrenicu u cijelom svijetu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj