EU NE ŽELI DIJELITI TAJNE PODATKE: Britanija radi na vlastitom satelitskom navigacijskom sistemu zbog Brexita

Velika Britanija uskoro bi trebala započeti projektirati vlastiti satelitski navigacijski sistem koji će biti konkurent Unijinom projektu Galileo.

Britaniji su potrebne oko tri milijarde funti za vlastiti sustav

Kako javljaju agencije, Velika Britanija odlučila se na vlastiti satelitski navigacijski sustav s obzirom na to da bi pristup Londona osjetljivim sigurnosnim informacijama nakon Brexita mogao biti ograničen. Britanski dnevnik Sunday Telegraph podsjeća kako je projekt Galileo vrijedan 10 milijardi eura te je konkurent američkom Globalnom sistemu za pozicioniranje (GPS).

Prema pisanju lista, britanski ministar financija Philip Hammond odobrio je sto miliona funti za istraživanje satelitskog sistema nakon Brexita, a službena odluka trebala bi biti donesena idućeg tjedna. Europska komisija, naime, počela je isključivati Britaniju i njezine tvrtke iz osjetljivog rada na Galileu jer ta država treba napustiti Europsku uniju za sedam mjeseci.

Sustav Galileo je, podsjetimo, naručen još 2003. godine, a trebao bi biti dovršen do 2020. godine. Prema ocjeni stručnjaka, Britaniji će trebati oko tri milijarde funti za izgradnju vlastitog konkurentnog sistema. EU je pak priopćila da će Britaniji, nakon što satelit bude operativan, biti dozvoljena upotreba otvorenog signala, ali britanskoj vojsci neće biti odobren pristup šifriranoj verziji Galilea.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj