PRIPREMAJU MJERE PREDOSTROŽNOSTI! Francuska vlada očekuje propast pregovora o Brexitu?

 Francuski premijer Eduar Filip zadužio je danas ministre da pripreme “mjere predostrožnosti” za slučaj da propadnu pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, saopšeno je iz premijerovog kabineta.

Francuska se nada da će London postići sporazum sa partnerima u EU o svom istupanju iz bloka, ali mora biti spremna za slučaj da takav sporazum ne bude postignut, stoji u saopštenju, prenosi Rojters. “Premijer je zadužio ministre da pripreme mjere predostrožnosti koje bi bile neophodne u domenu za koji su nadležni kako bi se ublažile poteškoće vezane za ovaj izazov bez presedana”, navodi se u saopštenju, prenose francuski mediji.

Filip je danas popodne okupio članove vlade kako bi ih “obavjestio o pripremema zemlje za posljedice istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, koji će stupiti na snagu 30. marta 2019.”, objašnjava Filipov kabinet. Na kraju sastanka, navodi se, odlučeno je da vlada u narednim nedjeljama predstavi prijedlog zakona, koji potom treba da bude podnijet parlamentu na glasanje, “kako bi dekretom dobila ovlaštenje da usvoji neke od tih mjera”.

Prije svega je riječ o olakšavanju boravka britanskih državljana koji su već prisutni u Francuskoj ili o obezbeđivanju što lakših kontrola na granicama kada Velika Britanija napusti Uniju, precizira se u saopštenju.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas na sastanku sa ambasadorima da želi da se sporazum u Brexitu postigne do kraja godine, te da francuska vlada nastavlja da radi pod pretpostavkom o pozitivnom ishodu pregovora. Francuski mediji, međutim, ocjenjuju da se vlada priprema za propast pregovora o Brexitu. Makron je danas rekao i da je očuvanje jedinstva EU važnije od uspostavljanje bliskih odnosa s Britanijom posle Brexita, napominje Rojters.

London i Brisel bi trebalo da postignu sporazum do evropskog samita u oktobru kako bi mogli da organizuju povlačenje Britanije iz EU, ali pregovori tapkaju u mestu, što budi strahove da sporazum neće ni biti postignut.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj