STOP NASILJU NAD NOVINARIMA! Širom BiH mirna okupljanja novinara zbog sve češćih napada

Brojni predstavnici medija okupili su se u Sarajevu zbog sve češćih napada na novinare u Bosni i Hercegovini, javljaju agencije.

Povod za mirno okupljanje novinara bio je napad na novinara BNTV u Banjoj Luci Vladimira Kovačevića izveden u nedjelju. Okupljanja su predviđena i u Mostaru i Zenici. U Banjoj Luci je prethodno održano mirno okupljanje uz poruku ”Stop nasilju nad novinarima!“.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupili su se predstavnici medija i iskazili negodovanje zbog napada na Kovačevića i druge kolege. Rečeno je kako je ovo mirno okupljanje glas novinara protiv bilo kakvog napada i pritiska na novinare i novinarsku profesiju.

Poručeno kako se želi jasna, nepristrasna i profesionalna istraga o počiniocima napada na novinare i onima koji na različite načine stoje iza njih.

Kovačevićeve radne kolege osudile su ovaj napad i zatražile da odgovorni budu što prije privedeni pred lice pravde. Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Nadležim organima upućen je apel za rješavanje ovakvih slučajeva u najkraćem vremenskom roku i sprečavanje sličnih napada.

Okupljeni traže izmjenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti.

U ovoj godini bilo je više od 40 fizičkih napada na novinare, dok ih je godinu ranije bilo i više.

Napad su osudili i brojni predstavnici vlasti, a ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u ponedjeljak je izjavila kako su napadi na novinare u posljednje vrijeme postali svakodnevica.

Dodala je kako ono što preostaje jeste da ovakvi napadi ne smiju izostati bez kažnjavanja počinioca. Ponovila je kako se napadi na novinare i medijske profesionalce moraju tretirati kroz krivično zakonodavstvo kao posebno krivično djelo.

I u Zenici protesti novinara: Zaustaviti trend napada na novinare

Četrdesetak zeničkih novinara i zaposlenih u medijima, podržanih i sa dvadesetak građana, okupilo se danas simbolično pet minuta do 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici kako bi se pridružili protestima širom BiH zbog posljednjeg fizičkog napada u Banjoj Luci na novinara BN Tevizije Vladimira Kovačevića.

-Krajnje je vrijeme za zajedničku akciju svih novinara u našoj zemlji, da se sva udruženja, sindikati, ali i pojedinci udruže u naporu da se zaustavi trend napada na novinare, dok ne bude kasno. Napad na bilo kojeg novinara u BiH, napad je i na sve nas – kaže novinar Mirza Dajić, koji je i član Upravnog odbora Društva novinara BiH.

Smatra da je potrebno više međusobne solidarnosti i podrške među onima koji rade ovaj posao, “jer smo svi mi na istom zadatku”.

Nakon okupljanja ispred Robne kuće “VF”, novinari su se zapustili i u mirnu protestnu šetnju, želeći poručiti javnosti kako novinari, koji ionako rade i teškim uvjetima ne mogu biti meta bilo kakvih napada, pogotovo ne fizičkih.

Mostarski novinari podigli glas protiv nasilja nad novinarima

U znak podrške kolegi Vladimiru Kovačeviću, novinaru BN televizije koji je pretučen u Banjoj Luci, novinari iz Mostara održali su prosvjednu šetnju od Trga hrvatskih velikana do Španjolskog trga u Mostaru, te su poručili kako se napad na novinare ne može tolerirati.

Faruk Kajtaz, novinar iz Mostara, iznio je zabrinjavajući podatak da je ove godine zabilježen 41 napad na novinare u BiH.

Po njegovim riječima, ta brojka nije konačna. Mnogi napadi se ne zabilježi jer, kako je Kajtaz rekao, nemaju svi novinari snage, volje ni želje da prijave napade.

– Ovo je problem koji definitivno eskalira u BiH pa čak u i u regiji i zaista se plašim što bi se sve moglo dogoditi u predizbornoj kampanji u BiH, jer je očigledno da smo ušli u dugotrajnu krizu političke scene u BiH koja, zapravo, traje već godinama – istaknuo je Kajtaz.

Ocijenio je kako novinari moraju zauzeti stav i pokazati da poštuju svoju profesiju, da poštuju sebe i javnost te da su oni ti koji su spona između politike, stranaka i svih sudionika javnog života i običnih ljudi.

– U BiH stvara se atmosfera linča prema novinarima tako da su na kraju oni pravi izvršitelji, tzv. egzekutori najmanje krivi – smatra Vera Soldo, novinarka iz Mostara.

Navela je kako je odgovornost na onima koji na novinarska leđa stavljaju mete.

– Mi nismo mete, mi smo ljudi koji samo rade svoj posao. Dopustite nam da radimo svoj posao. BiH teži nekakvim demokratskim procesima, teži EU i zato zaboravimo stare torture kada se za slobodu mišljenja dobivao ‘degenek’. Nadam se da smo prošli ta vremena – poručila je Soldo.

Politolog i novinar Husein Oručević istaknuo je kako je situacija u medijima općenito vrlo loša i u središnjoj, a pogotovo u istočnoj Europi.

Oručević je dodao kako su novinari i mediji u jako lošem financijskom stanju, što koriste političaru kako bi iskorištavali novinarsku profesiju.

Inače, prosvjednu šetnju novinara u Mostaru organizirao je Klub novinara Mostara.

Poruka novinara iz Tuzle: Novinarstvo nije zločin

Pod motom “Novinarstvo nije zločin”: Protestno okupljanje u Tuzli povodom napada na novinare u BiH

Novinari iz svih medijskih redakcija koje djeluju na području Tuzle danas su održali protestno okupljanje uz kafu tokom kojeg su se solidarisali i osudili napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN TV u Banja Luci, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzlanski su novinari sa današnjeg okupljanja poručili da vlast svjesno novinarima stavlja metu na čelo, te naglasili da novinarstvo nije zločin.

Napad na Kovačevića, novinara BN TV samo je jedan u nizu od 41 prijavljenog napada na novinare u ovoj godini u Bosni i Hercegovini. Ovaj je napad do sada najkrvaviji, jer ga Okružno javno tužilaštvo Banjaluka tretira kao pokušaj ubistva.

˝Zabilježen je 41 napad na novinare, a to je u prosjeku više od jedan napad sedmično, što govori o tome u kakvim uslovima novinari u Bosni i Hercegovini rade, a protiv sebe imaju armiju protivnika, počevši od portira koji će im tražiti ličnu kartu, policajca koji će smatrati da novinar ne treba stojati tamo gdje stoji i do kabadahije koji će braniti svog političkog mentora. Takvih je oko nas mnogo. Istovremeno, polovina novinara u BiH radi za plaću malo veću od 500 KM, a to je zajamčena plus nekih deset posto. Zajamčeni su doprinosi, zajamčena je tolika penzija, a to je u prevodu sirotinja. Kako neko može biti kreativan, vrijedan, profesionalan i pošten radnik ako će na kraju zavšiti u javnoj kuhinji? U ovoj državi nema odgovora na ovo pitanje˝, izjavio je Marko Divković, predsjednik Udruženja ˝BH novinari˝.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj