BIVŠI MEĐUNARODNI PREDSTAVNICI U BIH PISALI EUROPSKOJ ŠEFICI DIPLOMACIJE: ‘Potpora promjeni granica na Kosovu mogla bi dovesti do konflikata’

Trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH upozorili su u pismu upućenom europskoj šefici diplomacije Federici Mogherini kako bi potpora promjeni granica između Srbije i Kosova mogla dovesti do konflikata i imati destabilizirajući utjecaj te ojačati zahtjeve za prekrajanjem granica na Balkanu, a napose zahtjeve za podjelom BiH.

“Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta”, navodi se u otvorenom pismu švedskog, britanskog i njemačkog diplomata Carla BildtaPaddyja Ashdowna i Christiana Schwarz Schillinga.

Uskoro razgovor Vučića i Tačija

Oni su pozvali visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnost da odbaci takve prijedloge, uoči skorih razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija koji bi mogli uključiti i “korekciju granica” kao mogućnost rješenja prijepora dviju zemalja.

Pojasnili su da bi takav presedan bio najopasniji za jedinstvo Bosne i Hercegovine.

“Dovoljno dobro poznajemo situaciju u BiH da znamo da će takav korak samo dodatno pomoći onima koji žele podijeliti zemlju, onima koji pozivaju na povratak na stanje prije Daytonskog sporazuma, što će poništiti sve na čemu smo mi i naši partneri u BiH radili u protekla dva desetljeća”, tvrde Bildt, Ashdown i Schilling.

Traže hitno odbacivanje prijedloga

Prihvaćanje promjena granica, dodaju, bilo bi suprotno načelima Europske unije o čemu uči i povijest po kojoj se održiv mir može postići samo u višenacionalnim zajednicama, a ne u uspostavi granica kako bi se stvorile jednonacionalne zajednice.

“Ukratko, mislimo kako će se podjele i konflikti na Balkanu najprije vratiti kroz politiku koju trenutačno podržavaju pojedini političari. Stoga vas pozivamo da što hitnije odbacite ovakve prijedloge”, navedeno je u pismu visokoj predstavnici EU-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj