IZETBEGOVIĆ POZVAO NA PREKID SUKOBA I OBUSTAVU GRADNJE IZRAELSKIH NASELJA! Srdačni susreti sa jordanskim kraljem Abdullahom II i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se sa kralјem Jordana Abdullahom II, drugog dana posjete Jordanu. Tokom razgovora u kralјevskoj palati Al Husseinieh naglašene su prijatelјske i historijske veze dviju država i dva naroda.

Poziv kralju Abdulahu II da posjeti BiH

Predsjedavajući Izetbegović zahvalio je kralјu Abdullahu II za jordansku pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio ulogu kralјevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavlјanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Kralјevini Jordan za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Dodao je da društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavlјanju širenje nasilnog ekstremizma.

Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na regionalne odnose u našem i regiji Bliskog Istoka. Istaknuti su dobri bilaterni odnosi dviju zemalјa, te konstatovano da postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene.

Predsjedavajući Izetbegović pozvao je kralјa Abdullaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio.

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS dr. Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

Potvrda prijateljskih odnosa sa Palestinom

Nakon Jordana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u okviru zvanične posjete Državi Palestini razgovarao sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Predsjedavajući Izetbegović i predsjednik Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Države Palestine. Razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji u dvjema zemljama, te stanju i odnosima u našoj i regiji Bliskog Istoka.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina sa posebnom zabrinutošću pratila nedavne tragične događaje u pojasu Gaze, te da je Predsjedništvo BiH apelovalo na hitnu obustavu nasilja i obnovu dijaloga.

BiH podržala rezoluciju UN-a koja poziva na zaštitu Palestinaca

Predsjedavajući Izetbegović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina podržala rezoluciju Generalne skupštine UN-a, kojom se poziva na zaštitu palestinskih civila.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina snažno podržava održavanje mirovne konferencije koja će donijeti pravedno i dugoročno rješenje konflikta, zasnovano na principima međunarodnog prava i s ciljem uspostavljanja dviju nezavisnih država.

Pozvao је na poštovanje rezolucija UN-a, zaustavljanje svakog vida nasilja i obustavu gradnje na okupiranim palestinskim teritorijama, kako bi se stvorili uslovi za obnovu mirovnih pregovora i rješavanje višedecenijske krize.

Predsjedavajući Izetbegović je u Ramali dočekan uz najviše državne i vojne počasti, a prije susreta sa predsjednikom Abbasom posjetio je mauzolej u kojem odao počast bivšem palestinskim lideru Yasseru Arafatu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj