JOŠ JEDAN KORAK NAPRIJED: Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi deblokada IPA fondova i nove investicije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojilo Okvirnu energetsku energetsku strategiju BIH do 2035.godine, čiji je predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke savladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

“Čini mi se da smo sve prepreke savladali, imamo mišljenja entiteta, usaglašavali smo detalje posljednih dana i vjerujem da do kraja augusta možemo imati strategiju koja je vrlo bitna – kazao je Šarović ranije za Fenu, navodeći da smo jedina zemlja koja nema energetsku strategiju.

Uz to, napomenuo je on, otvara nam vrata različitim EU fondovima, fondovima za zemlje zapadnog Balkana.

– Vidjeli smo kad je u pitanju Strategija ruralnog razvoja, da smo već ušli u IPA-u i svake godine možemo da povlačimo 30 miliona eura, za tri godine 90 miliona. To je isto i kada je u pitanju energetika. Odblokirali bi neke projekte koje nismo do sada mogli da realiziramo – naveo je ministar Šarović, te dodao kako misli da se stvara velika perspektiva za energetski sektor.

Zbog dosadašnjeg nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 miliona eura samo u potencijalnim investicijama, a da ne govorimo o izgubljenom novcu koji je za investicije direktno i posljedično vezan.

Preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj